EU vindt Arabische Lente ‘sterkste antwoord op 9/11’

De Arabische lente is het “sterkste antwoord” op de haat en het fanatisme van de aanslagen van 9 september 2001 in New York.

Dat zeggen Europese Raadsvoorzitter Herman Van Rompuy en voorzitter van de Europese Commissie José Manuel Barroso vrijdag in een gezamelijke mededeling.

“Tien jaar later hebben de mensen in de straten van Tunis, Caïro, Benghazi en elders in de Arabische wereld een sterk signaal voor vrijheid en democratie gestuurd. Dit is het sterkste antwoord op de dwaze haat en het blinde fanatisme van de misdaden van nine eleven”, zeggen Van Rompuy en Barroso.

Tien jaar na de aanslagen is de dreiging van het terrorisme nog steeds aanwezig, waarschuwen ze. De wereld antwoordde snel en volhoudend op de terreurdreiging, maar toch blijft de ideologie achter de aanslagen een dreiging, zeggen de twee Europese toppers.

‘Radicalisering blijven bestrijden’

Europa moet daarom blijven samenwerken met “vrienden en bondgenoten” in de strijd tegen terreurnetwerken en hun economische steun. Die strijd moet zich ook richten op de elementen die terrorisme in de hand werken. “We moeten radicalisering en de rekrutering van nieuwe terroristen blijven bestrijden”.

Volgens Van Rompuy en Barroso kan die strijd enkel lukken als er respect is voor de “kernwaarden”, zowel in Europa als op wereldvlak. De rechtsstaat, mensenrechten en democratisch bestuur promoten, een open interculturele dialoog en economische en onderwijskansen aanbieden zijn de beste garantie om de veiligheid te garanderen. (Belga/SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content