EU treft ‘zwaarste sancties ooit’ tegen Rusland

© ImageGlobe

De Europese Unie heeft beslist de Russische economie te treffen met een reeks economische sancties. Dat moet president Vladimir Poetin zover krijgen om zijn steun aan de pro-Russische separatisten in het oosten van Oekraïne te stoppen.

De ambassadeurs van de 28 EU-lidstaten raakten het eens over een reeks maatregelen. Ze blokkeren onder meer de toegang van Russische banken en bedrijven tot de Europese financiële markten indien ze voor minstens vijftig procent in handen zijn van Moskou, zetten een stop op de verkoop van wapens en materiaal dat ook militair gebruikt kan worden en verbieden de uitvoer van gevoelige technologie voor olieboringen of schaliegaswinning.

Retroactief zijn de sancties niet, waardoor onder meer de geplande levering van Franse oorlogsschepen aan Rusland alsnog kan doorgaan. “Ik verwelkom de Europese beslissing over een ruim scala aan sancties tegen Rusland. Spijtig genoeg echter nog niets om de Mistral-deal tegen te houden”, liet de Litouwse president Dalia Grybauskaite zich op twitter intussen al ontvallen.

Gassector buiten schot

Naast puur economische sancties treft Europa ook vier Russische zakenlui uit de entourage van Poetin, die de annexatie van de Krim en de destabilisatie in Oekraïne gesteund zouden hebben of er minstens voordeel uit haalden. Hun activa in Europa worden bevroren en ook reizen naar Europa mogen ze niet meer.

Het is de eerste keer dat de EU uithaalt naar de oligarchen en zakenlui nabij Poetin. Volgens ingewijden geeft dat aan dat het Europa echt menens is. Tot vandaag stond de Europese Unie terughoudend tegenover te zware sancties tegen Rusland, uit vrees ook de eigen economie te treffen. De crash van vlucht MH17 met 298 mensen aan boord in Oost-Oekraïne bleek echter een kantelpunt.

Niettemin zou onder meer de gassector uit het sanctiepakket gehouden zijn, net omdat heel wat Europese lidstaten voor hun energienoden vertrouwen op de Russische gastoevoer. Donderdag zouden de laatste punten en komma’s rond moeten zijn, waarna de sancties volgens diplomaten meteen van kracht zouden worden. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content