EU-top stelt beslissingen economische hervormingen uit

Herman Van Rompuy © IMAGEGLOBE

De EU-top stelt de beslissing over het voorstel om eurolanden contracten voor economische hervormingen te laten aangaan met Europa uit tot oktober 2014. ‘Al is het idee om de contracten bindend te maken wel van tafel’, aldus premier Elio Di Rupo (PS).

De staatshoofden en regeringsleiders hebben op hun Europese top nog geen beslissingen genomen over het voorstel om eurolanden contracten voor economische hervormingen te laten aangaan met Europa. In oktober 2014 komen ze er op terug, al is volgens premier Elio Di Rupo (PS) wel het idee van tafel om de contracten “bindend” te maken.

“Sommige lidstaten zijn helemaal voor zulke contracten gewonnen, anderen leggen vooral de nadruk op de noodzaak aan financiële solidariteit en nog anderen hebben grote twijfels aan het voorstel”, zei Di Rupo.

Manoeuvreerruimte

Zelf vindt de premier dat het bestaan van de eenheidsmunt impliceert dat de eurolanden gemeenschappelijke doelstellingen moeten hanteren, “maar de lidstaten moeten zelf kunnen bepalen hoe ze die bereiken”.

Volgens de premier is het “wijs” dat de contracten niet-bindend zouden zijn maar een partnerschap tussen een land en de Europese Commissie. “Er moet voor de lidstaten een zeker manoeuvreerruimte overblijven, ze moeten hun tradities kunnen aanhouden. In België hechten we bijvoorbeeld veel belang aan het overleg met de sociale partners.”

Financiële solidariteit

In ruil voor een contractueel engagement voor economische hervormingen of hervormingen van de arbeidsmarkt of op andere domeinen, zouden de betrokken landen op financiële solidariteit moeten kunnen rekenen. “Maar over die financiering heerst op dit moment de meeste onduidelijkheid”, zei Di Rupo.

Het idee gaat volgens hem in de richting van leningen met een lage intrestvoet. De contracten werden een jaar geleden voor het eerst gelanceerd door Herman Van Rompuy in zijn rapport over de hervorming van de Economische en Monetaire Unie. Omdat het voorbije jaar prioriteit gegeven werd aan de bankenunie werd de bespreking van de contracten op de lange baan geschoven.

Weinig voorstanders

Beslissingen worden nu dus opnieuw met bijna een jaar uitgesteld. In de wandelgangen klinkt het dat buiten de Duitse bondskanselier Angela Merkel en Van Rompuy zelf, maar weinig leiders het idee echt genegen zijn. Ook de Poolse premier Donald Tusk zou een voorstander zijn. In het Europees Parlement bestaat er grote bezorgdheid over de democratische legitimering en de financiering van de contracten. (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content