EU-sancties tegen Rusland worden verlengd, maar (nog) niet uitgebreid

Nikos Kotzias © Belga Image
Kevin Van der Auwera
Kevin Van der Auwera Manager Online Redacties

De Europese ministers van Buitenlandse Zaken zijn overeengekomen om de economische sancties tegen Rusland met zes maanden te verlengen. Nieuwe sancties komen er (voorlopig) niet. Vooral de nieuwe Griekse regering is daar kennelijk niet voor te vinden.

De buitenlandministers kwamen in Brussel in spoedzitting bijeen vanwege de opflakkering van het geweld in Oost-Oekraïne. Zo kwamen bij een raketaanval op de havenstad Marioepol 30 burgers om het leven. Volgens de NAVO hebben de rebellen een nieuw offensief gelanceerd en worden ze gesteund door Russische troepen, hetgeen Moskou ontkent.

Verlengd

Volgens persagentschap Reuters kwamen de ministers overeen om de vervaldatum van de lijst met namen en entiteiten tegen wie een inreisverbod geldt en waarvan de tegoeden in Europa bevroren zijn, met zes maanden uit te stellen. De lijst geldt nu tot september 2015.

Of er nieuwe namen op de lijst komen, is nog niet beslist. Volgens persagentschap Belga moeten de Europese Commissie en de diplomatieke dienst over een week concrete namen voorstellen. Afhankelijk van de situatie op het terrein zal de uitbreiding van de lijst op 9 februari, op de volgende ministerraad Buitenlandse Zaken, worden goedgekeurd.

Geen nieuwe sancties

Nieuwe economische sancties tegen Rusland werden niet goedgekeurd. De ministers vragen wel dat het voorbereidend werk wordt verdergezet voor ‘elke gepaste maatregel’ om de uitvoering van de vredesakkoorden van Minsk mogelijk te maken. Zo willen ze de druk op Rusland hoog houden.

EU-Hoge Vertegenwoordiger Federica Mogherini benadrukte na afloop dat de 28 lidstaten – dus ook Griekenland – in consensus hun besluit hebben goedgekeurd.

Ligt Griekenland dwars?

Het is immers vooral de nieuwe Griekse regering, die deze week de eed aflegde, die niet te vinden is voor nieuwe sancties tegen Rusland. Bij zijn aankomst in Brussel, zo meldt de zakenkrant Financial Times, zei minister van Buitenlandse Zaken Nikos Kotzias alleen dat zijn land ‘een breuk tussen de EU en Rusland wil vermijden’.

Eerder deze week al uitte Athene al zijn ongenoegen over het feit dat een ‘gezamenlijke mededeling’ van de Europese leiders over eventuele nieuwe sancties, de wereld werd ingestuurd zonder instemming van de nieuwe regering van premier Alexis Tsipras.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content