EU roept Turkije op persvrijheid na te leven

05/03/16 om 20:13 - Bijgewerkt om 20:14

Als kandidaat-lid van de Europese Unie is Turkije het zichzelf verplicht de persvrijheid te "respecteren", zo heeft de diplomatieke dienst van de EU verklaard, nadat de Turkse oppositiekrant Zaman onder curatele van de overheid is geplaatst.

EU roept Turkije op persvrijheid na te leven

© AFP

"De EU heeft voortdurend benadrukt dat Turkije als kandidaat-lidstaat hoge democratische normen en praktijken moet respecteren en bevorderen, waaronder de vrijheid van de media", zo staat in een mededeling.

"Elk land, met name landen die over toetreding tot de EU onderhandelen, moet de fundamentele rechten garanderen, met inbegrip van de vrijheid van meningsuiting (...), zo preciseert het communiqué.

De krant Zaman, die vijandig staat tegenover de conservatief-islamitische president Recep Tayyip Erdogan, werd vrijdag met een gerechtelijke beslissing onder curatele geplaatst. 's Nachts vielen de ordediensten er binnen.

De Turkse politie dreef zaterdag met harde hand een betoging van bijna 500 mensen uiteen die voor de zetel van de krant in Istanbul waren bijeengekomen.

Over twee dagen wordt in Brussel een topbijeenkomst van de EU en Turkije gehouden over de migrantencrisis. (Belga/TE)

Onze partners