EU roept op tot voorzichtigheid bij vrijmaking Libische tegoeden

De Europese Unie vraagt voorzichtigheid bij het vrijmaken van de bevroren Libische tegoeden door de internationale gemeenschap.

“We bestuderen hoe ze vrijgemaakt kunnen worden zodat ze ten goede komen aan de Nationale Overgangsraad en niet in de handen zouden vallen van de aanhangers van Khaddafi”, zegt de woordvoerster van Catherine Ashton, de verantwoordelijke voor het buitenlandbeleid van de EU.

Sinds het uitbreken van de opstanden, en Muammar Khaddafi’s gewelddadige antwoord daarop, hebben de landen van de EU miljarden euro aan Libische tegoeden geblokkeerd. Die sanctie gebeurde in uitvoering van Verenigde Natiesmaatregelen. Het geld opnieuw vrijmaken, komt de Europese regeringen toe, vindt Ashton.

Ook België stort terug

De Belgische minister van Buitenlandse Zaken Steven Vanackere (CD&V) zei donderdag al dat België achter het vrijgeven van de tegoeden staat. Hij verklaarde in het parlement: “Dat wordt momenteel technisch voorbereid.”

Vanackere gaf wel de waarschuwing mee niet meteen al het geld over te maken en aan de rebellen te geven. “Er moet voldoende geld zijn om de mensen hun loon te kunnen betalen en om de orde te handhaven. Meer dan dat houdt in feite een risico in.” (Belga/SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content