EU: ‘Prism-schandaal kan Europees-Amerikaans handelsakkoord beïnvloeden’

© Reuters

Groen wil via een hoorzitting in de Kamer opheldering krijgen over de werking van het Prism-programma en de eventuele betrokkenheid van ons land.

De Vlaamse groenen willen transparantie om duidelijkheid te krijgen over de Belgische toegang tot Prism. De partij dringt daarom aan op een hoorzitting in de Kamer. Ook Europees commissaris Viviane Reding, die bevoegd is voor Justitie en Fundamentele Vrijheden, zal haar Amerikaanse collega’s om meer uitleg vragen over het Prism-spionageschandaal.

“We moeten precies weten wat er in België is gebeurd”, zegt Kamerlid Stefaan Van Hecke (Groen). Hij pleit bij minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open VLD) om maatregelen om de online privacy beter te beschermen.

Met het Prism-programma heeft het Amerikaanse National Security Agency (NSA) al jaren toegang tot telefoon- en internetgegevens. De Vlaamse groenen willen nu absolute transparantie om duidelijkheid te krijgen over de Belgische toegang tot Prism. De partij dringt daarom aan op een hoorzitting met Turtelboom en haar collega van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR), de Belgische veiligheidsdiensten, vertegenwoordigers van de Belgische en Europese privacy waakhonden en van de Amerikaanse regering.

Als het gaat om een digitale huiszoeking, dan zijn volgens Van Hecke de Belgische wetten van toepassing. “Het kan niet dat er gegevens vanuit België aan de VS worden verstrekt”, vindt hij. De partij wil ook weten of de Belgische inlichtingendiensten gebruik maken van informatie uit het Prism-programma. “Als dit het geval is, dan is dit volstrekt onaanvaardbaar”, luidt het.

Europese Commissie vraagt uitleg aan VS

Bjj de Europese Commissie is de ongerustheid in verschillende fracties groot. Europees commissaris Viviane Reding, die bevoegd is voor Justitie en Fundamentele Vrijheden, zal haar Amerikaanse collega’s om meer uitleg vragen over het Prism-spionageschandaal dat vorige week aan de oppervlakte kwam. Dat deelde de Europese Commissie mee in het Europees Parlement.

Het was niet Reding zelf, maar commissaris voor Volksgezondheid Tonio Borg die in Straatsburg het woord nam. Schermend met het feit dat alle informatie waarover de Commissie momenteel beschikt afkomstig is van mediaberichten zei hij dat “programma’s zoals Prism en de wetten waarop ze gebaseerd zijn mogelijk de privacy in gevaar brengen.”

“Dit maakt het verschil in aanpak duidelijk tussen de VS en de EU wat betreft de bescherming van persoonsgegevens”, zei Borg. “Terwijl in de VS enkel de eigen burgers van bescherming genieten, wordt in Europa iedereen beschermd, wars van zijn nationaliteit.”

‘VS moet databescherming van EU-burgers respecteren’

Binnenkort zitten commissarissen Reding en Cecilia Malmström (Binnenlandse Zaken) in Dublin rond de tafel met Janet Napolitano, de Amerikaanse minister van Binnenlandse Veiligheid, en justitieminister Eric Holder. “De Commissie vraagt een duidelijk engagement van de Verenigde Staten voor het respecteren van de databescherming van EU-burgers”, kondigde Borg aan.

Net als de Commissie toonde het Parlement zich erg bezorgd over het dossier. Het Prism-schandaal kan zowel het in de steigers staande Europees-Amerikaanse handelsakkoord als de behandeling van het Commissievoorstel voor een hervorming van de EU-gegevensbeschermingsregels beïnvloeden, waarschuwden de sociaaldemocraten en de groenen. (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content