Dat meldt de EU in een officiële mededeling.

De EU, aldus die mededeling, had van de Burundese regering controleerbare en "duidelijke toezeggingen" verwacht die duidelijk maken dat het land de "latente burgeroorlog" wil vermijden. Dat kan door een dialoog op te starten met de oppositie.

Maar de gesprekken in Brussel verliepen niet zoals gehoopt.

"De Europese Unie neemt akte van de antwoorden van de Burundese regering en zijn engagement om klaarheid te scheppen over de vragen die we hebben gesteld", aldus het communiqué. "Maar de EU meent dat de standpunten van Bujumbura niet voldoende zijn om het gebrek aan essentiële elementen in zijn partnership met Burundi te verhelpen".

Derde ambtstermijn

Bij gebrek aan toezeggingen kan Europa zijn ontwikkelingssamenwerking met het kleine Centraal-Afrikaanse land opschorten. Of dat ook effectief zal gebeuren, is nog niet duidelijk. De Europese onderhandelaars lieten wel verstaan dat de gesprekken in elk geval "gesloten zijn" en "dat er gepaste maatregelen zullen voorgesteld worden aan de beslissende organen van de EU". Over die "gepaste maatregelen" worden geen verdere details verstrekt.

Europa is de grootste geldschieter van het Centraal-Afrikaanse land.

De Burundese president Pierre Nkurunziza kondigde in het voorjaar aan dat hij een derde ambtstermijn wil, wat indruist tegen de grondwet en tegen de akkoorden die werden gesloten om een einde te maken aan de burgeroorlog in het land. Sinds de aankondiging is het geweld in het land opgelaaid, en is er een poging tot staatsgreep geweest.

(Belga/RR)

Dat meldt de EU in een officiële mededeling.De EU, aldus die mededeling, had van de Burundese regering controleerbare en "duidelijke toezeggingen" verwacht die duidelijk maken dat het land de "latente burgeroorlog" wil vermijden. Dat kan door een dialoog op te starten met de oppositie. Maar de gesprekken in Brussel verliepen niet zoals gehoopt. "De Europese Unie neemt akte van de antwoorden van de Burundese regering en zijn engagement om klaarheid te scheppen over de vragen die we hebben gesteld", aldus het communiqué. "Maar de EU meent dat de standpunten van Bujumbura niet voldoende zijn om het gebrek aan essentiële elementen in zijn partnership met Burundi te verhelpen". Bij gebrek aan toezeggingen kan Europa zijn ontwikkelingssamenwerking met het kleine Centraal-Afrikaanse land opschorten. Of dat ook effectief zal gebeuren, is nog niet duidelijk. De Europese onderhandelaars lieten wel verstaan dat de gesprekken in elk geval "gesloten zijn" en "dat er gepaste maatregelen zullen voorgesteld worden aan de beslissende organen van de EU". Over die "gepaste maatregelen" worden geen verdere details verstrekt. Europa is de grootste geldschieter van het Centraal-Afrikaanse land.De Burundese president Pierre Nkurunziza kondigde in het voorjaar aan dat hij een derde ambtstermijn wil, wat indruist tegen de grondwet en tegen de akkoorden die werden gesloten om een einde te maken aan de burgeroorlog in het land. Sinds de aankondiging is het geweld in het land opgelaaid, en is er een poging tot staatsgreep geweest. (Belga/RR)