"Europa moet zich niet laten chanteren", zegt de voormalige Luxemburgse premier in het Duitse Bild am Sonntag. Juncker heeft naar eigen zeggen een "brede steun" bij de EU-leiders, zowel conservatieven als socialisten, en meent dat hij midden juli benoemd zal zijn.

Eerder werd bericht dat Cameron verschillende politici zoals de Duitse kanselier Angela Merkel had gewaarschuwd dat de benoeming van Juncker de Britse regering in die mate zou destabiliseren dat het geplande EU-referendum vervroegd zou moeten worden en de kans op een neen-stem (tegen Europa) groter zou worden.

Zowel Merkels als Junckers partij maakt deel uit van de EVP, die na de verkiezingen van 25 mei de grootste fractie in het Europees Parlement blijft. De kandidaat-commissievoorzitter moet niet enkel de meerderheid achter zich krijgen in het Europees Parlement, maar ook onder de lidstaten. Dat proces kan nog enkele weken of maanden duren, aangezien er nog andere Europese topjobs moeten verdeeld worden zoals die van voorzitter van de Europese Raad in opvolging van Herman Van Rompuy en de Europese vertegenwoordiger voor Buitenlands Beleid, in opvolging van de Britse Lady Ashton.(Belga/TE)

"Europa moet zich niet laten chanteren", zegt de voormalige Luxemburgse premier in het Duitse Bild am Sonntag. Juncker heeft naar eigen zeggen een "brede steun" bij de EU-leiders, zowel conservatieven als socialisten, en meent dat hij midden juli benoemd zal zijn. Eerder werd bericht dat Cameron verschillende politici zoals de Duitse kanselier Angela Merkel had gewaarschuwd dat de benoeming van Juncker de Britse regering in die mate zou destabiliseren dat het geplande EU-referendum vervroegd zou moeten worden en de kans op een neen-stem (tegen Europa) groter zou worden. Zowel Merkels als Junckers partij maakt deel uit van de EVP, die na de verkiezingen van 25 mei de grootste fractie in het Europees Parlement blijft. De kandidaat-commissievoorzitter moet niet enkel de meerderheid achter zich krijgen in het Europees Parlement, maar ook onder de lidstaten. Dat proces kan nog enkele weken of maanden duren, aangezien er nog andere Europese topjobs moeten verdeeld worden zoals die van voorzitter van de Europese Raad in opvolging van Herman Van Rompuy en de Europese vertegenwoordiger voor Buitenlands Beleid, in opvolging van de Britse Lady Ashton.(Belga/TE)