Dat hebben ze afgesproken op een informele EU-bijeenkomst in het Litouwse Vilnius. Amerikaans minister van Buitenlandse Zaken John Kerry woonde die vergadering bij.

Een gemeenschappelijk standpunt van de EU over Syrië bleef de voorbije dagen uit. Het Verenigd Koninkrijk is traditioneel de grootste bondgenoot van de VS, maar het Britse parlement floot de regering-Cameron terug over steun aan militaire actie in Syrië.

Frankrijk toonde zich de grootste voorstander van een militaire reactie op de aanval met chemische wapens in Syrië, maar ook de Fransen zeiden al dat ze een mandaat van de VN verkiezen.

Politieke oplossing

Volgens de Belgische minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders willen alle lidstaten dat er binnen de VN een debat komt waarbij alle bewijzen over de inzet van chemische wapens door het regime van Assad op tafel komen.

"We dringen ook aan op meer inspanningen voor een politieke oplossing voor het Syrische conflict en op meer humanitaire inspanningen voor vluchtelingen, in de buurlanden van Syrië en humanitaire acties in Syrië zelf."

Volgens Reynders wil de EU ook dat de internationale gemeenschap meer middelen krijgt in de strijd tegen chemische wapens. "Dat kan gaan over afspraken over stocks aan chemische wapens als over controlemechanismen zoals die nu voor kernwapens bestaan", zegt de Belgische minister. (Belga/TE)

Dat hebben ze afgesproken op een informele EU-bijeenkomst in het Litouwse Vilnius. Amerikaans minister van Buitenlandse Zaken John Kerry woonde die vergadering bij.Een gemeenschappelijk standpunt van de EU over Syrië bleef de voorbije dagen uit. Het Verenigd Koninkrijk is traditioneel de grootste bondgenoot van de VS, maar het Britse parlement floot de regering-Cameron terug over steun aan militaire actie in Syrië.Frankrijk toonde zich de grootste voorstander van een militaire reactie op de aanval met chemische wapens in Syrië, maar ook de Fransen zeiden al dat ze een mandaat van de VN verkiezen.Volgens de Belgische minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders willen alle lidstaten dat er binnen de VN een debat komt waarbij alle bewijzen over de inzet van chemische wapens door het regime van Assad op tafel komen. "We dringen ook aan op meer inspanningen voor een politieke oplossing voor het Syrische conflict en op meer humanitaire inspanningen voor vluchtelingen, in de buurlanden van Syrië en humanitaire acties in Syrië zelf."Volgens Reynders wil de EU ook dat de internationale gemeenschap meer middelen krijgt in de strijd tegen chemische wapens. "Dat kan gaan over afspraken over stocks aan chemische wapens als over controlemechanismen zoals die nu voor kernwapens bestaan", zegt de Belgische minister. (Belga/TE)