Tijdens hun vergadering in Brussel hebben de Europese ministers van Financiën zondagavond een voorstel besproken om de speculatie tegen de euro te stoppen. Er lag een voorstel op tafel inzake een steunpakket van 600 miljard euro.

Tijdens een beraad dat de leiders van de eurolanden vrijdagavond in Brussel hielden over de crisis in de eurozone was afgesproken dat de ministers van Financiën van de Europese Unie zondag in spoedzitting zouden bijeen komen.

Doel was een akkoord te bereiken over een mechanisme dat financiële rugdekking moet kunnen verlenen aan noodlijdende eurolanden.

Zondagavond legde voorzitter Spanje van de Europse Unie een voorstel op tafel. Dat voorzag dat eurolanden met betalingsproblemen zouden kunnen ondersteund worden met een pakket ter waarde van 600 miljard euro.

De Europese Commissie zou 60 miljard euro lenen op de kapitaalmarkt. De eurolanden zelf zouden via bilaterale leningen 440 miljard euro ter beschikking stellen.

Daarnaast zou het Internationaal Monetair Fonds een bijkomende
inspanning van 100 miljard euro kunnen doen.

Voorwaarden

Volgens het voorstel zijn er aan het steunpakket voorwaarden verbonden.

Landen die er een beroep op willen doen, zouden dit jaar hun
begrotingstekort met nog eens 1,5 procent moeten terugdringen.

Voor 2011 wordt volgens het Spaanse voorstel een bijkomende inspanning van 2 procent verwacht.

Zondagavond laat was er daar nog geen akkoord over. De Europese Unie wilde een akkoord tegen het moment dat de beurzen maandagmorgen weer open gingen.

Overigens werd de Duitse minister van Financiën Wolfgang
Schäuble tijdens de vergadering vervangen door zijn collega van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizière.

Schäuble (67) werd zondag in Brussel in het ziekenhuis opgenomen nadat hij kort na zijn aankomst op de top onwel was geworden.

Hij vertoonde volgens het ministerie in Berlijn een allergische reactie op een nieuw geneesmiddel.

Tijdens hun vergadering in Brussel hebben de Europese ministers van Financiën zondagavond een voorstel besproken om de speculatie tegen de euro te stoppen. Er lag een voorstel op tafel inzake een steunpakket van 600 miljard euro.Tijdens een beraad dat de leiders van de eurolanden vrijdagavond in Brussel hielden over de crisis in de eurozone was afgesproken dat de ministers van Financiën van de Europese Unie zondag in spoedzitting zouden bijeen komen.Doel was een akkoord te bereiken over een mechanisme dat financiële rugdekking moet kunnen verlenen aan noodlijdende eurolanden. Zondagavond legde voorzitter Spanje van de Europse Unie een voorstel op tafel. Dat voorzag dat eurolanden met betalingsproblemen zouden kunnen ondersteund worden met een pakket ter waarde van 600 miljard euro. De Europese Commissie zou 60 miljard euro lenen op de kapitaalmarkt. De eurolanden zelf zouden via bilaterale leningen 440 miljard euro ter beschikking stellen. Daarnaast zou het Internationaal Monetair Fonds een bijkomende inspanning van 100 miljard euro kunnen doen.VoorwaardenVolgens het voorstel zijn er aan het steunpakket voorwaarden verbonden. Landen die er een beroep op willen doen, zouden dit jaar hun begrotingstekort met nog eens 1,5 procent moeten terugdringen. Voor 2011 wordt volgens het Spaanse voorstel een bijkomende inspanning van 2 procent verwacht. Zondagavond laat was er daar nog geen akkoord over. De Europese Unie wilde een akkoord tegen het moment dat de beurzen maandagmorgen weer open gingen.Overigens werd de Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble tijdens de vergadering vervangen door zijn collega van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizière.Schäuble (67) werd zondag in Brussel in het ziekenhuis opgenomen nadat hij kort na zijn aankomst op de top onwel was geworden. Hij vertoonde volgens het ministerie in Berlijn een allergische reactie op een nieuw geneesmiddel.