De Europese ministers van Transport zijn het vrijdag in Luxemburg eens geraakt over nieuwe regels voor tolheffing voor zware vrachtwagens in Europa.

De transportministers willen dat er ook tol wordt betaald voor milieukosten als luchtvervuiling en lawaai. Momenteel kan tol enkel op basis van de kosten voor de aanleg en het onderhoud van wegeninfrastructuur.

Afhankelijk van het land en het type voertuig bedraagt de gemiddelde tol momenteel 15 tot 25 eurocent per kilometer. Volgens de Europese Commissie zou die kost gemiddeld met drie tot vier eurocent kunnen stijgen.

Daarnaast zou de heffing volgens de afspraken tijdens piekuren duurder kunnen worden gemaakt en in daluren goedkoper. Het voorstel is nog niet definitief. Het Europees parlement moet er zich nog over uitspreken.

De Europese ministers van Transport zijn het vrijdag in Luxemburg eens geraakt over nieuwe regels voor tolheffing voor zware vrachtwagens in Europa.De transportministers willen dat er ook tol wordt betaald voor milieukosten als luchtvervuiling en lawaai. Momenteel kan tol enkel op basis van de kosten voor de aanleg en het onderhoud van wegeninfrastructuur. Afhankelijk van het land en het type voertuig bedraagt de gemiddelde tol momenteel 15 tot 25 eurocent per kilometer. Volgens de Europese Commissie zou die kost gemiddeld met drie tot vier eurocent kunnen stijgen. Daarnaast zou de heffing volgens de afspraken tijdens piekuren duurder kunnen worden gemaakt en in daluren goedkoper. Het voorstel is nog niet definitief. Het Europees parlement moet er zich nog over uitspreken.