EU-lidstaten vinden opnieuw geen akkoord over glyfosaat-vergunning

Roundup, een van 's werelds meest gebruikte bestrijdingsmiddelen, bevat glyfosaat. © ISOPIX

Het is nog altijd niet zeker of de Europese vergunning voor het omstreden onkruidbestrijdingsmiddel glyfosaat wordt verlengd. Het voorstel om het mogelijk kankerverwekkende middel opnieuw voor vijf jaar te vergunnen, kreeg onvoldoende steun, bleek donderdag bij een stemming van experts van de lidstaten.

Onder meer ons land, Frankrijk en Luxemburg stemden donderdag tegen. ‘België blijft bij zijn standpunt en vraagt een plan voor de uitstap uit glyfosaat. ‘Phasing out’ en de steun van de EU voor de ontwikkeling van alternatieven voor de landbouw’, schijft Ducarme op Twitter. Parijs wil dan weer niet verder gaan dan een vergunning voor drie jaar. De licentie voor glyfosaat verloopt op 15 december.

Voor goedkeuring van een verlenging moeten minstens 16 van de 28 EU-lidstaten voor stemmen. Die landen moeten samen minimaal 65 procent van de EU-bevolking vertegenwoordigen. Vorige maand strandde al een poging om de licentie voor tien jaar te verlengen.Mogelijk neemt de Europese Commissie nu zelf een besluit.

Partner Content