Automatische update:
Aan
Uit
De nieuwste eerst De oudste eerst
Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Boris Johnson: 'Veel vertrouwen' in goede afloop in Brits parlement (video)

Boris Johnson heeft er vertrouwen in dat de Britse parlementsleden het brexitakkoord zullen goedkeuren. Want wanneer ze de tekst bestuderen, zullen ze zien dat het een fantastisch akkoord is. Dat was, kort samengevat, de boodschap van de Britse premier tijdens een persconferentie op de Europese top.

'Dit is een goed akkoord voor het Verenigd Koninkrijk én voor de Europese Unie', zei Johnson. Heel het Verenigd Koninkrijk, Noord-Ierland inbegrepen, kan nu op een geordende manier de EU verlaten en wereldwijd vrijhandelsakkoorden sluiten. 'En na 3,5 jaar zullen we ook kunnen beginnen bouwen aan de relaties met onze Europese partners.'

Heel de brexitsaga was voor het Verenigd Koninrijk een lang en pijnlijk verhaal, dat het land verdeelde, aldus Johnson. 'Dit is de kans voor ons als democraten om de brexit te realiseren en te focussen op de prioriteiten van het volk.'

Op de vraag hoe hij denkt een meerderheid te vinden voor het akkoord, antwoordde Johnson ontwijkend. 'We bieden de parlementsleden hier een goede kans om zich achter de democratische wil van het volk te scharen.'

Voor enig nieuw uitstel ziet hij geen reden. 'Dat zou niet in het voordeel van het Verenigd Koninkrijk zijn, en ook niet in dat van Europa. Want de mensen willen eindelijk vooruit.'

Om het akkoord goedgekeurd te krijgen, lijkt Johnson minstens enkele leden van de Labour-oppositie te moeten overtuigen. Zijn boodschap dat het akkoord het VK in staat stelt om ook na de brexit 'de hoogste standaarden op het vlak van bijvoorbeeld sociale bescherming en leefmilieu' te behouden, leek dan ook rechtstreeks voor hen bedoeld. (Belga)

Bart Osaer
door Bart Osaer

Paul Buysse: 'Wij zijn het slachtoffer van een buitenlandse politieke ruzie'

Volgens graaf Paul Buysse zal de brexit onze economie hoe dan ook verzwakken. 'Een land dat zich de bakermat van de democratie noemt, is een bedreiging voor onze economie. Dat maakt mij droevig,' zegt de voorzitter van de Brexit High Level Group in een reactie aan Trends.

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

'Ik hoop dat onze Britse vrienden op een dag terugkeren'

De Europese staatshoofden en regeringsleiders van de Europese Unie ondersteunen het ontwerpakkoord met de Britse regering over het echtscheidingsakkoord. Dat heeft voorzitter Donald Tusk vanavond aangekondigd. 'Maar', zo voegde Tusk er in een persoonlijke noot aan toe, 'ik hoop dat onze Britse vrienden op een dag zullen terugkeren. Onze deur staat altijd open.'

'We hebben vandaag een deal die ons toestaat om chaos en een sfeer van conflict tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk te vermijden', zo verwees Tusk op een persbriefing naar het risico van een ongeordende exit van de Britten op 31 oktober.

De regeringsleiders van de 27 lidstaten schaarden zich dan ook unaniem achter het akkoord en verzochten de Europese instellingen alle noodzakelijke stappen te ondernemen om ervoor te zorgen dat het akkoord op 1 november in werking kan treden, aldus Tusk.

Uitstel?

Het is nu wachten of het Britse parlement het akkoord zal aanvaarden. Komt er alsnog een nieuw Brits verzoek om de brexit uit te stellen, dan zal Tusk naar eigen zeggen de regeringsleiders 'consulteren'.

In eigen naam zei de Pool alvast te hopen dat de Britten op een dag terugkeren. 'Onze deur zal altijd openstaan'.

Volgens Tusk was de positieve beoordeling van de Ierse premier Leo Varadkar een van de redenen waarom de leiders het licht op groen konden zetten. Varadkar prees de Europese eenheid en de solidariteit met de kleine lidstaat die als enige een landsgrens met het VK deelt.

'Dit is een les voor de toekomst: hoe Europa haar doelstellingen kan bereiken als we verenigd zijn. Dat is iets wat we mee moeten nemen naar toekomstige onderhandelingen, niet enkel met het VK, maar ook met de Verenigde Staten, China, Turkije en anderen', onderstreepte Varadkar, die net als Tusk 'een plaats aan de tafel' wil openhouden indien de Britten vroeg of laat op hun stappen zouden willen terugkeren.

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Europees Parlement kan akkoord tijdig goedkeuren

Het Europees Parlement kan het echtscheidingsakkoord met het Verenigd Koninkrijk voor de deadline van 31 oktober goedkeuren. Dat heeft voorzitter David Sassoli verzekerd op de Europese top in Brussel.

'Wij zijn klaar om onze plicht te doen, die erin bestaat de tekst te bestuderen en de noodzakelijke procedures goed te keuren zodat de tijdslimiet gerespecteerd wordt', verzekerde Sassoli.

Over het fiat van het Europese halfrond bestaat minder twijfel dan over de houding die het Britse Lagerhuis zaterdag zal aannemen. 'Premier Boris Johnson zei dat hij er vertrouwen in heeft en dat is goed nieuws voor ons', reageerde Sassoli.

Bart Osaer
door Bart Osaer

Verenigd Koninkrijk verwaarloost toezicht op financiële systemische risico's

Uit een rapport dat vandaag verscheen, blijkt dat de Britse toezichthouder, de Financial Conduct Authority (FCA), ruimschoots tekortschiet in zijn toezicht op de derivatenhandel. Uiteraard zal ook de brexit een impact hebben op de derivatenmarkt, merkt Trends-redacteur Jef Poortmans op.

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Juncker sluit nieuw brexituitstel uit (video)

Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker zei aan journalisten dat nieuw uitstel van de brexit voor hem uitgesloten is. 'We hebben een akkoord, dus waarom zou er een verlenging moeten zijn?'. Juncker snauwde tijdens het vragenmomentje ook een journalist af die hem onderbrak. Bekijk het filmpje:

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Ierse premier Varadkar: 'Ik wilde per se een akkoord'

De Ierse premier Leo Varadkar, een hoofdrolspeler in de brexit-onderhandelingen, reageert opgelucht op het nieuwe brexitakkoord. 'Voor Noord-Ierland werd een unieke oplossing gevonden, die rekening houdt met zijn unieke geschiedenis en geografie', zei Varadkar.

De Ierse premier toonde zich voor de start van de Europese top tevreden met het nieuwe ontwerpakkoord. 'Er komt geen harde grens, de handelsstromen op het Ierse eiland blijven onaangeroerd, het Goedevrijdagakkoord wordt gerespecteerd en de Europese interne markt wordt gevrijwaard.' Varadkar gaat de andere Europese leiders dan ook aanbevelen het akkoord goed te keuren.

Geen backstop

Anders dan in het brexit-akkoord van Theresa May is in de nieuwe tekst geen sprake meer van een backstop, die grenscontroles tussen Noord-Ierland en de Ierse republiek moest vermijden. Er werd een ander systeem uitgedokterd, dat geen noodoplossing is maar meteen in werking treedt, en dat een grote mate van inspraak biedt aan het Noord-Ierse parlement.

Geconfronteerd met die ogenschijnlijke toegeving, zei Varadkar: 'Ik wilde per se een akkoord. Een akkoord dat een ordelijke brexit toelaat.'

Belga Image
© Belga Image
Bart Osaer
door Bart Osaer

Steven Van Hecke (KU Leuven): 'Noord-Ierland zal twee douaneregimes moeten integreren. Dat bestaat nergens anders ter wereld'

De praktische uitwerking van het douanesysteem wordt de achilleshiel van het akkoord, aldus Steven Van Hecke, Europaspecialist van de KU Leuven.

'Noord-Ierland zal twee douaneregimes moeten integreren. Dat bestaat nergens anders ter wereld. Ik moet het allemaal nog zien gebeuren. Het creëert een overgangssituatie die het beste niet te lang duurt', zegt hij in een reactie aan Trends-redacteur Jozef Vangelder.

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Parlement bijeen op zaterdag: eerste keer in 37 jaar

De Britse parlementsleden hebben ingestemd met een buitengewone zitting op zaterdag en stemming over het nieuwe brexitakkoord.

Volgens de Twitter-account van het Lagerhuis werd de motie over de zitting met 287 stemmen tegen 275 goedgekeurd, wat betekent dat het House of Commons voor het eerst sinds de Falklandoorlog van 1982 op een zaterdag zal zetelen.

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Noord-Ierse DUP schiet deal nu ook officieel af

De Noord-Ierse unionisten van DUP zullen het nieuwe brexitakkoord niet steunen in het Britse parlement. Dat zegt de partij in een officieel statement, nadat enkele partijkopstukken eerder al lieten weten dat ze hun mening niet hadden veranderd. Zonder steun van de DUP is het voor de Britse premier Boris Johnson nog wat moeilijker om zijn deal door het Britse parlement te krijgen.

'Wij kunnen dit niet steunen in het parlement', klinkt het in een officieel statement. 'We zijn altijd consequent geweest dat we enkel ondersteunen wat in het belang is van Noord-Ierland en de integriteit van de unie. Deze voorstellen zijn volgens ons niet voordelig voor het economische welzijn van Noord-Ierland, en ze ondermijnen de unie', klinkt het.

De Noord-Ierse unionisten hebben maar tien verkozenen, maar zijn wel de gedoogpartner van Johnsons Conservatieve regering en spelen daardoor boven hun gewicht, ook al omdat veel radicale brexiteers in de Conservatieve partij hun stemgedrag op dat van de DUP afstemmen.

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Verhofstadt: 'Evenwichtig akkoord'

'Ik betreur de brexit, maar als die dan toch moet plaatsvinden, is dit een evenwichtig akkoord.' Dat zegt Guy Verhofstadt, die namens het Europees Parlement de brexitonderhandelingen opvolgt.

'Laten we nu zien of mr. Johnson in het Lagerhuis een meerderheid kan vinden', zei de oud-premier. 'Zo ja, dan zullen we in het Europees Parlement het akkoord nauwkeurig bestuderen. De bal ligt nu in het kamp van de parlementsleden aan beide zijden van het Kanaal.'

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Nigel Farage: 'Dit is geen brexit'

Ook Brexit Party-leider Nigel Farage is niet onder de indruk van het nieuwe brexitakkoord van de Britse premier Boris Johnson. 'Geen brexit,' zegt hij, 'ondanks enkele verbeteringen op vlak van douane-unie.'

Het feit dat Noord-Ierland de regels van de Europese interne markt zou blijven volgen, ook al maakt het juridisch wel deel uit van het Britse douanestelsel, is voor Farage onvoldoende. Het nieuwe akkoord betekent eigenlijk 'geen brexit', tweet hij. 'Wij zullen nergens anders voor gaan dan voor een duidelijke brexit, Boris', zegt de partij in een aparte tweet .

Volgens Farage zal het akkoord leiden tot 'jarenlange onderhandelingen over een vrijhandelsakkoord waarvan we al weten dat we het niet zullen krijgen. Ik vind eerlijk gezegd dat het verworpen moet worden.'

Jan Herregods
door Jan Herregods

Macron 'redelijk zeker' van goedkeuring akkoord door Brits parlement

De Franse president Emmanuel Macron zegt er "redelijk zeker" van te zijn dat de Britse premier Boris Johnson een meerderheid in het Lagerhuis zal vinden voor het herziene brexit-akkoord. Dat zei hij in de marge van een bijeenkomst van de Europese liberale familie in Brussel, voor aanvang van de Europese top later op de dag.

"Ik ben tevreden dat er een akkoord gevonden is", zei Macron. Woensdagavond al sprak de Franse president de hoop uit dat er een akkoord gevonden zou kunnen worden dat hij en de andere Europese leiders op de top konden goedkeuren. Nu dat er is, is het vooral uitkijken naar de stemming in het Britse Lagerhuis, aanstaande zaterdag. Maar Macron heeft er dus vertrouwen in dat daar een meerderheid voor het akkoord op de been kan worden gebracht.

Aansluitend moet ook het Europees Parlement zich nog over de tekst uitspreken.

Het was overigens de allereerste keer dat Macron te gast was op een vergadering van de Europese liberalen. Zijn aanwezigheid had (officieel althans) alles te maken met de afspraken die moesten worden gemaakt over het functioneren van de liberale Renew Europe-fractie in het Europees Parlement, waarvan zijn Renaissance-groep een van de pijlers is.

Maar ongetwijfeld kwamen ook andere onderwerpen ter sprake, zoals de aanstelling van een nieuwe Franse kandidaat-Eurocommissaris, na het njet van het parlement tegen de liberale Sylvie Goulard.

Kamiel Vermeylen
door Kamiel Vermeylen

Scottish National Party: 'Dit is democratisch onaanvaarbaar'

De voorzitter van de Scottish National Party Nicola Sturgeon, dat tegen de brexit is en naar Schotse onafhankelijkheid streeft, is niet te spreken over het akkoord tussen de Europese Unie en de Britse regering. 'Het is onjuist dat enkel Schotland de gevolgen moet dragen van een uitslag waar het niet voor heeft gestemd. Het is democratisch onaanvaardbaar en bewijst dat het Verenigd Koninkrijk helemaal geen samenwerking is tussen gelijkwaardige partners', aldus Sturgeon.

Momenteel kan Johnson dus niet rekenen op de steun van de SNP, de DUP, de LibDems en de Labourpartij. Als dat zo blijft, zal het voorstel door het Britse parlement niet aanvaard worden.

Jan Herregods
door Jan Herregods

Jambon hoopvol op goede afloop in Brits parlement

"No deal afgewend". Zo reageert Vlaams minister-president Jan Jambon op het akkoord over de brexit dat donderdagmiddag werd gesloten tussen de Britse en Europese onderhandelaars. Al houdt hij nog wel enigszins een slag om de arm: "Hoopvol op goede afloop op Europese Raad en zaterdag in Lagerhuis", schrijft Jambon op twitter.

De Vlaamse regeringsleider benadrukt ook dat een ordelijke brexit goed nieuws zou betekenen voor Vlaanderen en de Europese Unie. Zijn voorganger aan het hoofd van de Vlaamse regering, Geert Bourgeois, was steevast beducht voor een harde brexit. "Ik kan me moeilijk iets slechters voorstellen", stelde hij enkele maanden geleden nog.

Kamiel Vermeylen
door Kamiel Vermeylen

Europese Unie heeft terugtrekkingsakkoord wel degelijk aangepast

Sinds de Europese Unie en Theresa May eind 2018 het eerste terugtrekkingsakkoord heeft gesloten, zei de Commissie dat ze de onderhandelingen over dat akkoord niet opnieuw zou openen. Enkele over de politieke verklaring, die het raamwerk voor de nieuwe handelsrelatie tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie bepaalt, kon worden gesproken.

Het nieuwe terugtrekkingsakkoord, dat de Europese Unie 'herziene terugtrekkingsakkoord' als titel geeft, doet iets anders vermoeden. De Unie bleek de afgelopen maanden alsnog bereid om enkele concrete aanpassingen aan het akkoord door te voeren. De vorige backstop, waarbij heel het Verenigd Koninkrijk in de Europese douane-unie bleef, is op de schop gegaan.

Zo heeft de Unie het vertrouwen om de verantwoordelijkheid voor controle van goederen die vanuit Groot-Brittannië naar Noord-Ierland gaan in handen te leggen van de Britse douanediensten.

Kamiel Vermeylen
door Kamiel Vermeylen

Labour: 'Akkoord is nog slechter dan dat van Theresa May'

Ook oppositiepartij Labour is tegen. 'De premier heeft een deal onderhandeld die nog slechter is dan die van Theresa May', reageert voorzitter Jeremy Corbyn.

'Het ziet ernaar uit dat de premier een deal heeft onderhandeld die zelfs nog slechter is dan die van Theresa May, en die op een overweldigende manier werd verworpen', zegt hij. 'Deze uitverkoop zal het land niet samenbrengen en zou verworpen moeten worden.'

Bovendien wil Labour samen met de andere oppositiepartijen een eigen meerderheid vinden om het akkoord te onderwerpen aan een tweede referendum. 'De beste manier om de brexit te regelen is door de mensen een definitieve stem te geven in een volksraadpleging', klinkt het bij Corbyn. Als de oppositie daar zaterdag in slaagt is de datum van 31 oktober meer dan waarschijnlijk niet haalbaar.

Kamiel Vermeylen
door Kamiel Vermeylen

Wat zijn de volgende stappen in het brexitproces?

Eerst moeten de 27 Europese regeringsleiders en staatshoofden het akkoord tussen de Commissie en de Britse regering goedkeuren. Dat lijkt een formaliteit, omdat de Commissie voortdurend heeft overlegd met de ambassadeurs van de Europese lidstaten. Vervolgens moet het Brits parlement stemmen over het akkoord en de Britse wettekst die het terugtrekkingsakkoord in Britse wetgeving omzet. Ten slotte moet ook het Europees Parlement haar zegen geven over het akkoord.

Indien alle partijen het akkoord hebben goedgekeurd, dan is de terugtrekking een feit. Vanaf dan gaat er een transitieperiode van kracht waarin het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie zullen onderhandelen over hun toekomstige handelsrelatie.

Kamiel Vermeylen
door Kamiel Vermeylen

Onderhandelingen gaan achter de schermen nog steeds voort

Ondanks de witte rook lijken nog niet alle formaliteiten geregeld. Achter de schermen wordt nog steeds onderhandeld over de details van het akkoord. Dat meldt een goedgeplaatste diplomaat aan Knack.

Kamiel Vermeylen
door Kamiel Vermeylen

Noord-Ierse Unionisten (nog?) niet overtuigd

De Noord-Ierse Unionisten (DUP) geven te kennen dat ze het akkoord op deze manier niet kunnen aanvaarden. Of ze bluffen om nog extra toegevingen uit de brand te slepen of ze daadwerkelijk menen dat het akkoord onaanvaardbaar is, is niet duidelijk. Zonder de steun van de DUP lijkt het voor Johnson onmogelijk om het akkoord door het Britse Parlement te krijgen.

Kamiel Vermeylen
door Kamiel Vermeylen

Pond en beurzen koersen fors hoger na voorlopig brexitakkoord

Na de aankondiging van een nieuw akkoord over de Britse uitstap uit de Europese Unie schieten de beurskoersen de hoogte in. Dat meldt persagentschap Belga. Het Britse pond wint bijna 1 procent tegenover de dollar. De Bel20 klom snel tot 1 procent in het groen, en ook de andere Europese beurzen boeken lichte winst.

Goud, dat in onzekere tijden als veilige belegging wordt gezien, daalde dan weer met 0,3 procent in waarde. Ook andere zogeheten veilige havens, zoals de yen en Zwitserse frank, werden minder waard.

Kamiel Vermeylen
door Kamiel Vermeylen

Volgens de Unie ligt de bal in het kamp van Johnson

Nu de Britse regering en de Europese Unie het eens zijn geraakt over een nieuw terugtrekkingsakkoord, ligt de bal in het kamp van het Verenigd Koninkrijk. Het is aan Boris Johnson om in het Brits Parlement een meerderheid te vinden. Dat wordt evenwel geen evidente klus. Op 14 november 2018 keerde Johnsons voorganger Theresa May eveens terug met een akkoord op zak, dat echter driemaal sneuvelde in het Britse parlement. Johnson zal de komende dagen alle zeilen moeten bijzetten om het parlement - dat hij enkele weken geleden nog ongrondwettelijk liet opschorten - over de streep te trekken.

Kamiel Vermeylen
door Kamiel Vermeylen

Onzeker of Noord-Ierse Unionisten aan boord zijn

Voorlopig is het nog koffiedik kijken of de Noord-Ierse Unionisten (DUP) het akkoord aanstaande zaterdag in het Britse parlement zullen goedkeuren. Gisteren gaf de partij nog te kennen dat de douane-regeling en de macht die haar tegenpartij Sinn Féin krijgt onaanvaardbaar zijn.

De Conservatieve Partij van de Brits premier Boris Johnson heeft geen meerderheid in Westminster, en moet dus rekenen op de DUP van voorzitter Arlene Foster. Bovendien is het maar de vraag of de brexiteers in Johnsons eigen kringen de toegevingen die hij heeft moeten doen, willen slikken. Vermoedelijk zullen wel enkele parlementsleden van de Labourpartij, die een district vertegenwoordigen dat tijdens het referendum voor een brexit heeft gestemd, voor het akkoord stemmen.

Jan Herregods
door Jan Herregods

Er is een akkoord bereikt over de brexit

Dat kondigden Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker en de Britse premier Boris Johnson aan op Twitter.

Het akkoord moet wel nog goedgekeurd worden door het Britse parlement.

Jan Herregods
door Jan Herregods

Europese leiders wachten angstvallig tekst brexit-akkoord af

Enkele uren voor de start van de Europese top, hebben de staatshoofden en regeringsleiders van de Europese Unie nog steeds geen brexit-akkoord ontvangen, ook al zijn zo goed als alle discussiepunten uitgeklaard. Maar zelfs als er de komende uren een akkoord wordt bereikt én de leiders zich over een concrete tekst kunnen buigen, is het niet gegarandeerd dat de ratificatie tegen 31 oktober kan worden afgerond. Dat zegt een Europese diplomatieke bron donderdagochtend in Brussel.

Welke kwesties er nog moeten worden uitgeklaard, wilde de bron niet zeggen, maar naar verluidt gaat het (onder meer) om het BTW-regime dat toegepast zal worden op de handelsstromen op het Ierse eiland. Over de instemming van Noord-Ierland met de douaneregels die na de brexit in de regio van toepassing zullen zijn, is er tijdens de onderhandelingen tussen Brussel en Londen alvast een akkoord bereikt.

Om 15 uur gaat de Europese top van start, maar het is voorlopig onduidelijk of de leiders zich over de tekst van een akkoord zullen kunnen buigen. Hoe dan ook zal die tekst juridisch bindende afspraken moeten bevatten, het mag dus geen opsomming van losse afspraken zijn. Zelf onderhandelingen met de Britse premier Boris Johnson voeren, wijzen de EU-leiders af.

"Zelfs als er straks geen akkoord voorligt, zou de ratificatie (door het Europees en door het Britse parlement, nvdr.) voor 31 oktober wel eens onmogelijk kunnen zijn", zegt de Europese bron.

Het is daarom uitkijken naar wat Europees Parlementsvoorzitter David Sassoli en Boris Johnson over het ratificatieproces te zeggen zullen hebben. Als er vandaag (nog) geen akkoord wordt bereikt, is in principe alles nog mogelijk, zelfs de organisatie van een extra Europese top voor het einde van de maand. Dat scenario is ook mogelijk als in geval van een laat akkoord een van de leiders straks op de rem gaat staan om de tijd te nemen de tekst te bestuderen.

Jan Herregods
door Jan Herregods

Johnson ontmoet Juncker

De Britse premier Boris Johnson en Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker hebben elkaar donderdagochtend gesproken. Dat zegt een woordvoerster van Juncker. "Elk uur en elke minuut voor de Europese top tellen. We willen een akkoord."

De Europese en Britse onderhandelaars blijven zoeken naar een sluitend ontwerpakkoord over de brexit, op enkele uren van de Europese top in Brussel. Die zoektocht kreeg net nog een serieuze opdoffer, toen de Noord-Ierse unionisten van DUP de modaliteiten die op dit moment op tafel liggen, afschoten.

De Britse premier Boris Johnson zou hebben ingestemd met douanecontroles in de Ierse zee om een harde grens tussen EU-lidstaat Ierland en Noord-Ierland, dat deel uitmaakt van het Verenigd Koninkrijk, te vermijden. Maar de DUP wil niet weten van een verschillende behandeling van Noord-Ierland ten opzichte van de rest van Groot-Brittannië.

De onderhandelingsteams rond Johnson en Europees Commissievoorzitter Juncker blijven intussen verder spreken, bevestigt een woordvoerster van de Europese Commissie donderdag op twitter. "De contacten tussen de Europese en Britse teams gaan door. Jean-Claude Juncker en Boris Johnson hebben elkaar net gesproken. Elk uur en elke minuut voor de Europese top tellen. Wij willen een akkoord."

De Europese leiders komen vanaf donderdagmiddag samen in Brussel voor een Europese Raad. De brexit is daar nog altijd het eerste punt op de agenda, maar zonder juridisch sluitende teksten over de boedelscheiding kunnen de staatshoofden en regeringsleiders geen definitief groen licht geven.

Johnson heeft die teksten ook nodig om ze aan het Britse parlement voor te leggen. Ten laatste zaterdag moet dat zijn zegen geven, anders is Johnson wettelijk verplicht opnieuw uitstel van de brexit te vragen, tot na 31 oktober.

Volgens de Duitse bondskanselier Angela Merkel is er in elk geval nog geen brexitakkoord, maar is er wel "duidelijke vooruitgang geboekt tijdens de afgelopen dagen". Dat zei ze donderdag in een statement voor de Bundestag, het Duitse parlement. Mogelijk is er nog een extra Europese top nodig later in oktober, zei ze.

Jan Herregods
door Jan Herregods

Noord-Ierse unionisten zeggen neen

De Noord-Ierse Unionisten van DUP steunen het ontwerpakkoord over de brexit, dat zo goed als af zou zijn, niet. Dat laten partijleiders Arlene Foster en Nigel Dodds donderdagochtend weten. "Zoals het er nu voorstaat, kunnen we wat wordt voorgesteld rond douane en instemming niet steunen", klinkt het. Een stevige opdoffer voor de Britse premier Boris Johnson.

Brussel en Londen lijken nu al enkele dagen op de rand van een doorbraak over de brexit. De Britse premier Boris Johnson zou serieuze toegevingen op tafel hebben gelegd over de Ierse grens, het grootste obstakel richting een deal. Concreet zou hij ingestemd hebben met douanecontroles in de Ierse zee, wat een harde grens tussen EU-lidstaat Ierland en Noord-Ierland, dat deel uitmaakt van het Verenigd Koninkrijk, vermijdt.

Tegelijkertijd blijft Noord-Ierland dan formeel in het Britse douanestelsel, een belangrijke voorwaarde voor de Britten. Cruciaal daarin zijn de modaliteiten rond instemming.

Johnson had voorgesteld om de Noord-Ieren elke vier jaar de kans te geven zich opnieuw uit te spreken over het regime. Maar een de facto veto voor Stormont kon voor de Europese Unie niet door de beugel. Daarnaast zijn er ook losse eindjes rond de btw: voor de handel met Ierland zou Noord-Ierland in het Europese btw-stelsel moeten blijven, maar dan moet er een nieuw mechanisme komen voor handel met de rest van Groot-Brittannië.

De Noord-Ierse unionisten van DUP maken nu duidelijk dat ze wat op dit moment op tafel ligt, niet kunnen steunen. Voor hen is het onaanvaardbaar dat Noord-Ierland een andere behandeling zou krijgen dan de rest van het Verenigd Koninkrijk. "We hebben voortdurende gesprekken gehad met de regering. Zoals het er nu voorstaat, kunnen we niet steunen wat wordt voorgesteld rond douane en instemming, en er is te weinig duidelijkheid over de btw", klinkt het donderdagochtend in een statement van partijleiders Arlene Foster en Nigel Dodds. "We zullen blijven verder werken met de regering om een redelijk akkoord te sluiten dat werkt voor Noord-Ierland en de economische en grondwettelijke integriteit van het Verenigd Koninkrijk beschermt."

De DUP trekt zijn handen dus af van de deal, een grote opdoffer voor Johnson. Als de Europese en Britse onderhandelaars een ontwerpakkoord kunnen sluiten, moet hij dat nog altijd door het parlement zien te loodsen. Daarvoor is de DUP cruciaal: Johnsons regering heeft geen meerderheid, en bovendien stemmen heel wat harde brexiteers in Johnsons eigen partij hun stemgedrag af op dat van de Noord-Ierse Unionisten.

De kans dat de Europese staatshoofden en regeringsleiders zich op de Europese top van vandaag/donderdag en morgen/vrijdag nog over een nieuw akkoord over de boedelscheiding kunnen buigen, slinkt zienderogen, terwijl het er woensdagavond nog naar uitzag dat de landing eindelijk in zicht was.

Johnson zou een eventuele ontwerpovereenkomst enkel willen voorleggen als hij voldoende garanties op zak heeft dat de deal voldoende steun krijgt in het Britse parlement.

De Britse premier heeft nog tot zaterdag om een akkoord over een geordende exit door het Lagerhuis te loodsen. Lukt dat niet, dan is hij wettelijk verplicht opnieuw uitstel van de brexit te vragen, tot na 31 oktober.

Jan Herregods
door Jan Herregods

Brexitdoorbraak of een Raad voor niets?

Donderdag en vrijdag komen de Europese staatshoofden en regeringsleiders samen in Brussel om verder te onderhandelen over de brexit. Een akkoord tussen Brussel en de Britse regering lijkt in de maak, al heeft de Boris Johnsons in eigen land nog heel wat werk voor de boeg.

Jan Herregods
door Jan Herregods

Nieuwe live

Deze live werd opgestart in aanloop naar de Europese top over de brexit in Brussel. Hier kan u ons vorige overzicht van alle brexit-nieuws vinden.