EU-kandidaat Kroatië opgelucht over uitslag Sloveens referendum

De Sloveense bevolking heeft tijdens een referendum ingestemd met een akkoord over een grensgeschil met Kroatië.

De Kroatische regering reageert opgelucht dat een aanslepend grensgeschil met buurland Slovenië geen belemmering meer vormt voor de toetreding tot de EU. DeSloveense bevolking heeft zaterdag een politiek akkoord over de kwestie goedgekeurd.

Het dispuut draait rond de Baai van Piran, een stuk zee van niet meer dan 20 vierkante kilometer in het uiterste noorden van de Adriatische Zee.

Voor 1991, toen Kroatië en Slovenië nog deel uitmaakten van de Joegoslavische federatie, werd de (binnen)grens nooit echt vastgelegd, wat tot problemen leidde toen het land uiteenviel.

Kroatië claimt sindsdien de helft van het gebied, maar Slovenië legde zich nooit neer bij die claim, omdat de baai voor het land de enige rechtstreekse toegang tot internationale wateren vormt.

Toen Slovenië in 2004 lid werd van de Europese Unie, werd de kwestie ook een Europees probleem. Tijdens de onderhandelingen over toetreding, die in 2009 officieel van start gingen, gebruikte Slovenië meermaals zijn veto om de gesprekken te blokkeren.

Volgens Slovenië maakte Kroatië tijdens die onderhandelingen gebruik van kaarten en documenten die helemaal geen rekening hielden met de Sloveense visie in het grensconflict. De Kroaten beschouwden de veto’s dan weer als pure chantage van de Slovenen, die van hun EU-lidmaatschap gebruik zouden maken om op onrechtmatige wijze grondgebied te veroveren.

De impasse werd pas recent doorbroken, toen de parlementen van beide landen een nieuw voorstel voor de oplossing van het grensgeschil goedkeurden. Volgens dat voorstel zal een vijfkoppig tribunaal, onder auspiciën van de EU, de grens definitief vastleggen.

De Sloveense centrumrechtse oppositie zag het plan als een knieval voor Kroatië en kon nog een bindend referendum afdwingen. Maar tijdens dat referendum verklaarde de Sloveense bevolking zich, met een nipte meerderheid van 52 procent, akkoord met de internationale arbitrage.

De Kroatische president Ivo Josipovic reageerde opgelucht. Hij noemt het resultaat van het referendum ‘een belangrijke overwinning voor Slovenië, Kroatië en Europa’.

Lies Naert

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content