EU-grootmachten eisen nú overgang in Egypte

© Reuters

De druk op de Egyptische president Hosni Mubarak neemt toe. Na Barack Obama hebben ook de regeringsleiders van Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Spanje en Italië gevraagd dat de democratische transitie “nu” begint.

De druk op de Egyptische president Hosni Mubarak neemt toe. Na de Amerikaanse president Barack Obama hebben ook de regeringsleiders van Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Spanje en Italië in een gezamenlijke verklaring gevraagd dat de democratische transitie in Egypte “nu” begint.

In de verklaring tonen Angela Merkel, Nicolas Sarkozy, David Cameron, José Luis Zapatero en Silvio Berlusconi zich extreem bezorgd over de verslechtering van de situatie in Egypte.

Ze vragen dat de Egyptenaren vreedzaam mogen betogen en beschermd worden en roepen op tot een “onmiddellijke transitie naar een regering die breed gedragen wordt”.

Dialoog

Intussen is een oproep van de Egyptische regering tot onderhandelingen door zowel oppositieleider Mohammed ElBaradei als oppositiepartij Moslimbroederschap verworpen. Ze willen dat Mubarak eerst aftreedt.

Vicepresident Omar Souleiman had donderdagochtend op de Egyptische televisie aangekondigd dat de regering een dialoog zou beginnen met de politieke partijen en het leger.

Geweld

Mubarak had dinsdag al aangekondigd dat hij zich bij de presidentsverkiezingen in september niet meer kandidaat zal stellen voor een nieuwe ambtstermijn, maar daar nemen zijn tegenstanders geen vrede mee.

Voor de tiende dag op rij kwamen donderdag mensen op straat om het onmiddellijke ontslag van Mubarak te eisen. Bij gewelddadige confrontaties met voorstanders van de regering, volgens sommige bronnen door de regering ingehuurde manifestanten, zijn de voorbije uren minstens acht doden en honderden gewonden gevallen.

Het leger stelde donderdag een cordon in om beide kampen van elkaar te scheiden, maar volgens persagentschap AFP hebben de pro-Mubarakbetogers dat cordon doorbroken en wordt opnieuw met stenen gegooid.

Premier Ahmed Shafiq heeft zich donderdag op televisie verontschuldigd voor het geweld en beloofde een onderzoek te starten, meldt de BBC.

Opgepakt

Een reportageploeg van VTM is donderdagvoormiddag korte tijd opgepakt geweest in Caïro. Journalist Tim Verheyden en zijn cameraman Michaël De Moor zijn inmiddels weer vrijgelaten en ongedeerd, maar VTM heeft beslist hen terug te halen uit Egypte.

Woensdag werd ook een correspondent van Le Soir opgepakt. Over zijn lot is nog niets bekend.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content