‘EU geeft Turkije woensdag groen licht voor visumvrij reizen naar Europa’

Vicevoorzitter van de Europese Raad Frans Timmermans, voorzitter Donald Tusk, de Turkse premier Ahmet Davutoglu en Bondskanselier Angela Merkel na een bezoek aan een vluchtelingenkamp © REUTERS

De Europese Commissie geeft Turkije waarschijnlijk woensdag groen licht voor het visumvrij reizen naar Europa. Dat melden verschillende media. Het land zou volgens ingewijden aan bijna alle voorwaarden voldoen.

De Turkse regering krijgt nog wel wat huiswerk mee, maar in principe mogen Turken wat de commissie betreft komende zomer met een biometrisch paspoort door de EU reizen. De inschatting in Brussel is dat er nog vijf verdragen en regelingen zijn waar Turkije niet helemaal aan voldoet, aldus de Nederlandse overheidsomroep NOS. Hoe Turkije op korte termijn zal voldoen aan voorwaarden als de vrijheid van meningsuiting, het recht op een eerlijk proces en een betere bescherming van minderheden, blijft de vraag, aldus de BBC, die over gelijkaardige “welingelichte bronnen’ beschikt als de NOS.

Europa is bang, aldus de BBC, dat zonder de visumregeling Turkije niet langer vluchtelingen zal tegenhouden.

‘Wanhopige tijden’

Turkije had tot 4 mei de tijd om aan de 72 voorwaarden te voordoen. Als de Europese Commissie het officiële besluit heeft genomen, heeft Turkije tot juni de tijd om de benodigde aanpassingen door te voeren. Voor die tijd moeten ook de Europese regeringen, de 28 nationale parlementen en het Europees Parlement zich erover uitspreken.

De commissie verwacht dat maar een beperkt aantal mensen zal reizen met het nieuwe biometrisch paspoort, aangezien lang niet alle inwoners van Turkije zo’n paspoort hebben.

Het visumvrij reizen maakt deel uit van de vluchtelingedeal tussen de EU en Turkije die in maart werd gesloten. Daarbij worden migranten die illegaal in Griekenland aankomen teruggestuurd naar Turkije als ze geen asiel aanvragen of als hun aanvraag is afgewezen. Voor elke Syrische migrant die wordt teruggestuurd naar Turkije, vangt Europa een vluchteling op die wel een correcte asielaanvraag heeft ingediend.

De voorbije maanden traden de Turkse autoriteiten juist harder op tegenover pers en dissidenten. Mensenrechtenorganisaties, zoals Amnesty International, hebben ook grote vragen bij het vluchtelingenbeleid van Turkije en bij de deal tussen de EU en Turkije. Dat de EU ondanks dat alles toch doorzet, vaak tegen eerder verkondigde principes in, toont dat het “wanhopige tijden voor Europa” zijn, aldus de BBC.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content