Bedoeling van de nieuwe regels is onder meer dat klanten sneller weer aan hun spaargeld kunnen als hun bank in de problemen zit. Alle banken zullen zich moeten aansluiten bij een garantiestelsel. Die stelsels zullen onder toezicht staan en regelmatig onderworpen worden aan stresstests. Spaarders zullen ook duidelijke en begrijpbare informatie moeten krijgen.

"Het politieke akkoord brengt ons dichter bij een bankenunie", zegt minister van Financiën Rimantas Sadzius van Litouwen, dat momenteel de Raad van de Europese Unie voorzit, in een mededeling. "Dit geeft een extra motivatie voor de bijeenkomst van de Ecofin-Raad (op woensdag; red.) waar we naar een akkoord zullen streven over het eengemaakte liquidatiemechanisme."

Dat liquidatiemechanisme moet het mogelijk maken voor een Europese autoriteit om heel snel te beslissen hoe een probleembank geherkapitaliseerd of vereffend moet worden. Ook al is de uitvoering van die ingreep voor rekening van de nationale autoriteiten, het gaat om de grootste bevoegdheidsoverdracht van het nationale naar het Europese niveau sinds de invoering van de euro. (Belga/TV)

Bedoeling van de nieuwe regels is onder meer dat klanten sneller weer aan hun spaargeld kunnen als hun bank in de problemen zit. Alle banken zullen zich moeten aansluiten bij een garantiestelsel. Die stelsels zullen onder toezicht staan en regelmatig onderworpen worden aan stresstests. Spaarders zullen ook duidelijke en begrijpbare informatie moeten krijgen."Het politieke akkoord brengt ons dichter bij een bankenunie", zegt minister van Financiën Rimantas Sadzius van Litouwen, dat momenteel de Raad van de Europese Unie voorzit, in een mededeling. "Dit geeft een extra motivatie voor de bijeenkomst van de Ecofin-Raad (op woensdag; red.) waar we naar een akkoord zullen streven over het eengemaakte liquidatiemechanisme."Dat liquidatiemechanisme moet het mogelijk maken voor een Europese autoriteit om heel snel te beslissen hoe een probleembank geherkapitaliseerd of vereffend moet worden. Ook al is de uitvoering van die ingreep voor rekening van de nationale autoriteiten, het gaat om de grootste bevoegdheidsoverdracht van het nationale naar het Europese niveau sinds de invoering van de euro. (Belga/TV)