EU: G7 moet meer geld vrijmaken voor vluchtelingencrisis

President Barack Obama en de Japanse premier Shinzo Abe op weg naar het Ise schrijn © REUTERS

De Europese Unie heeft bij het begin van de G7-top in Japan aan de grote industrielanden gevraagd om meer geld vrij te maken voor vluchtelingenhulp.

“We verwachten van de internationale gemeenschap dat ze solidariteit toont en erkent dat de vluchtelingenproblematiek een globale crisis is”, aldus voorzitter van de Europese Raad Donald Tusk.

Turkije, Libanon en Jordanië helpen de wereld door miljoenen vluchtelingen op te vangen, dus die opvang moet ook mee door de internationale gemeenschap gefinancierd worden. De G7-landen moeten bij de hulp aan de vluchtelingen een leidersrol opnemen. “Als wij het voortouw niet nemen bij de aanpak van de crisis, dan zal niemand dat doen”, aldus Tusk. De G7 moet bovendien de mogelijkheden voor de legale migratie verbeteren.

De jaarlijkse G7-top begon in Tokio met een bezoek aan de beroemde Ise-schrijn in de prefectuur Mie, het belangrijkste eigendom van de Japanse oerreligie Shinto. Na een ceremonie startten de staats- en regeringsleiders hun gesprekken over de zwakke wereldeconomie en manieren om de conjunctuur te verbeteren.

‘Flexibele fiscaliteit’

Verwacht wordt dat ze flexibele fiscale stimuleringsmaatregelen zullen voorstellen, en structurele hervormingen om de globale economische groei een boost te geven, ondanks de tragere groei in de ontwikkelingslanden. Volgens persagentschap Kyodo, die een Japanse overheidsbron citeert, zullen de leiders “de belangrijke rol van een fiscaal, monetair en structureel beleid bevestigen”.

De groep van de zeven belangrijkste industrielanden bestaat uit de VS, Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Italië, Canada en Japan, en ook de Europese Unie wordt in de G7 gepresenteerd.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content