EU en VS nemen nieuwe sancties tegen Rusland

Een Oekraïense militair staat op wacht in het Oost-Oekraïense dorp Semenovka, nabij Slavijansk. © REUTERS

De Europese Unie en de VS vaardigen een reeks nieuwe economische sancties uit tegen Rusland. Zo willen ze Rusland straffen voor de rol die het speelt in de Oekraïense crisis.

De Europese Unie breidt haar sancties uit tegen personen en bedrijven die de stabiliteit in Oekraïne blijven ondermijnen. Dat zijn de Europese leiders overeengekomen op hun top in Brussel. Ze vragen hun bevoegde ministers om tegen het einde van de maand met een namenlijst te komen, waarop ook Russen en Russische bedrijven staan.

Over de EU-topbenoemingen konden de staatshoofden en regeringsleiders nog geen akkoord bereiken, maar dus wel over de sancties in het kader van het aanhoudende conflict in het oosten van Oekraïne. Ze viseren bedrijven “die de soevereiniteit van Oekraïne mee ondermijnen of bedreigen via materiële of financiële steun”.

Ook worden personen en ondernemingen in het vizier genomen waarvan de EU over bewijzen beschikt dat ze steun leveren aan de “decision makers in Rusland” die verantwoordelijk zijn voor de annexatie van het schiereiland de Krim en het destabiliseren van Oost-Oekraïne.De Europese Investeringsbank (EIB) wordt gevraagd geen nieuwe investeringen meer te doen in Rusland, via de Europese Bank voor Wederopbouw en Ontwikkeling (EBRD) gaat de EU hetzelfde doen.

Amerikaanse sancties

Quasi gelijktijdig met het bekendraken van de nieuwe Europese sancties, die dus nog moeten worden geconcretiseerd, raakte bekend dat ook de Verenigde Staten nieuwe sancties aangenomen hebben. Washington viseert met name de financiële sector in Rusland, de energiesector en defensie.

Het Russische staatsoliebedrijf Rosneft, dat een groeiende invloed heeft sinds de leiding in handen is van Igor Tchine, die dichtbij president Poetin staat, ziet zijn tegoeden in de VS bevroren. De Amerikaanse bedrijven krijgen niet langer toestemming om transacties te voeren met het concern.

De nieuwe sancties viseren ook Gazprombank, de bank van gasreus Gazprom, en de Pro-Russische separatische autoriteiten van Donetsk en Loehanks, die in het oosten van Oekraïne een afscheiding proberen te realiseren. (Belga/TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content