EU en VS lanceren historische onderhandelingen over vrijhandelszone

© Reuters

De Europese leiders en de Amerikaanse president Barack Obama hebben officieel aangekondigd dat de Verenigde Staten en de Europese Unie in juli onderhandelingen aanvatten over een ambitieus vrijhandelsakkoord.

Voor aanvang van de G8 in Noord-Ierland hebben de Europese leiders en de Amerikaanse president Barack Obama aangekondigd dat de onderhandelingen voor een ambitieus vrijhandelsakkoord binnenkort van start gaan.

“Het Atlantische partnerschap is niet enkel het verleden, het is ook de toekomst”, zo verklaarde Europees Raadsvoorzitter Herman Van Rompuy.

Zowel Van Rompuy, Europees Commissievoorzitter José Manuel Barroso, de Britse premier David Cameron als de Amerikaanse president Barack Obama beklemtoonde het historische en strategische belang van het project, dat een vrijhandelszone moet creëren tussen twee grootmachten die samen bijna de helft van de mondiale economische output vertegenwoordigen.

Obama: ‘Economische Navo’

“Samen hebben Amerika en Europa in het verleden reeds buitengewone dingen gedaan, en ik hoop dat we een economische alliantie kunnen bewerkstelligen die zo sterk wordt als onze diplomatieke en veiligheidsalliantie, de sterkste in de geschiedenis”, echode Obama de “economische Navo” waarover voormalig buitenlandminister Hillary Clinton sprak.

Wat op het spel staat, zei Cameron, is “het grootste bilaterale handelsakkoord uit de geschiedenis”, een deal die een grotere impact kan hebben dan de optelsom van alle andere akkoorden die op tafel liggen. De EU en de VS zijn al de grootste handelspartners en het verder optrekken van de wederzijdse handel en investeringen zal de economie een welgekomen boost geven en honderdduizenden nieuwe jobs opleveren, zo stellen de leiders.

Stroomlijnen van de regelgeving

Een deal zou Europa 120 miljard euro per jaar extra opleveren, de VS 95 miljard euro. De onderhandelingen zullen niet zozeer om de afbouw van tarieven draaien, maar vooral om het stroomlijnen van de regelgeving tussen Europa en de VS, op het vlak van technische normen, concurrentieregels, enzovoort. “Ik zie bedrijven liever investeren in nieuwe innovatieve producten en diensten dan in veelvuldige inspecties en afzonderlijke productielijnen”, zo verwoordde Barroso het.

De eerste onderhandelingsronde vindt volgende maand plaats in Washington. Beide partijen beklemtoonden dat ze snel willen werken, maar ze zijn er zich van bewust dat de gesprekken geen gezondheidswandeling worden. Maar de brede steun voor het project, zowel in de politiek als in de businessgemeenschap, moet volgens Obama helpen om de problemen te overwinnen.

“We moeten gefocust blijven op het bredere plaatje”, zei de Amerikaanse president.

Barroso versus Frankrijk

Binnen de Europese Unie is de eerste aanvaring al een feit. Zo doet de succesvolle Franse forcing om de Europese film- en muziekindustrie uit de onderhandelingen te houden al flink wat stof opwaaien. In een interview met The International Herald Tribune omschreef Barroso de houding van degenen die uit vrees voor de globalisering de audiovisuele diensten reeds a priori uit de onderhandelingen wilden weren als “reactionair”.

Bij de Europese Commissie verluidde dat de commentaren niet gericht waren op Frankrijk of de Franse regering, maar op politieke en culturele individuen die de voorbije dagen persoonlijke aanvallen op Barroso lanceerden. “Ik wil niet geloven dat de voorzitter van de Europese Commissie zulke woorden over Frankrijk heeft gebruikt, zelfs niet over de artiesten die zich uitgesproken hebben”, reageerde de Franse president Francois Hollande in Noord-Ierland.

Hij wees erop dat cultuur traditioneel uit internationale handelsgesprekken wordt gehouden. “Wat ik voorzitter Barroso vraag, is het onderhandelingsmandaat uitvoeren.” (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content