EU en Turkije praten weer over toetreding

© Reuters

De Europese Unie en Turkije gaan opnieuw onderhandelen over de toetreding van het land tot de EU.

Ondanks de recente commotie rond de buitensporige repressie van de manifestaties tegen de Turkse regering hebben de Europese ministers van Buitenlandse Zaken het licht op groen gezet voor de opening van een nieuw hoofdstuk in de onderhandelingen over de toetreding van Turkije tot de Europese Unie.

Zo hopen ze een nieuwe impuls te geven aan de gesprekken die nu al drie jaar vastzitten. De Europese Unie en Turkije onderhandelen al sinds 2005 over een toetreding, maar de voorbije jaren raakten de gesprekken helemaal in het slop. Het aanslepende conflict over Cyprus, de terughoudendheid van verscheidene Europese hoofdsteden en de trage voortgang van de hervormingen in het door de moslimpartij AKP geleide Turkije zorgden ervoor dat er al drie jaar lang geen nieuwe hoofdstukken meer werden geopend.

De ministers besloten evenwel om de deur open te zetten voor gesprekken over regionaal beleid. Zo wordt het veertiende hoofdstuk aangesneden in de onderhandelingen, die in totaal 35 beleidsdomeinen omvatten.

Recente rumoer geen hinderpaal

Met dat besluit hopen de lidstaten te vermijden dat Turkije het Europese model de rug toekeert. Premier Recep Tayyip Erdogan toont zich immers ongeduldig. Gesterkt door uitstekende economische prestaties en een versterkte regionale positie dreigde hij ermee de aanvraag in te trekken indien zijn land niet voor 2023 lid zou kunnen worden.

Het recente rumoer in Turkije bleek uiteindelijk geen hinderpaal voor de opening van een nieuw hoofdstuk. De Europeanen waren reeds verontrust over de autoritaire trekken van Erdogan en betreurden het buitensporig geweld op het Taksimplein, maar eurocommissaris voor Uitbreiding Stefan Füle en de meeste lidstaten vinden de voortzetting van de dialoog met Ankara het beste antwoord op die bezorgdheden.

Duitsland en Oostenrijk dreigden met veto

Duitsland en Oostenrijk dreigden met een veto, maar de twee landen sloten zich uiteindelijk aan bij de meerderheid. De Turkse regering begroette de Europese beslissing. Ankara had immers met “gevolgen” gedreigd indien het hoofdstuk niet geopend zou worden en uitte openlijk kritiek op de Duitse terughoudendheid. “Een kwestie die een obstakel had kunnen worden voor de Europees-Turkse relaties is opgelost .

De Europees-Turkse trein zal weer met volle snelheid vooruit kunnen gaan”, reageerde buitenlandminister Ahmet Davutoglu. (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content