EU en Oekraïne ronden bilaterale akkoorden af, politiek fiat ontbreekt

De Europese Unie en Oekraïne hebben twee grote bilaterale akkoorden afgerond, nu moeten die nog door de politieke verantwoordelijken ondertekend worden.

De Europese Unie en Oekraïne hebben hun onderhandelingen over twee grote bilaterale akkoorden afgerond. Dat bevestigen Europees commissaris voor Handel Karel De Gucht (Open VLD) en de Oekraïense vicepremier Andrii Klioejev. Om de overeengekomen associatie- en vrijhandelsakkoorden van kracht te doen worden, moeten de teksten wel nog ondertekend worden door de politieke verantwoordelijken. Maar wegens de rechtzaak tegen oud-premier Joelia Timosjenko is dat geen sinecure.

Europa en Oekraïne onderhandelen al sinds 2008 over de twee verdragen. Het associatieakkoord moet de politieke banden aanhalen en de economische integratie van Oekraïne in de EU versterken. Wat die integratie betreft, moet het vrijhandelsakkoord, dat een onderdeel vormt van het associatieverdrag, de belangrijkste hefboom worden.

Proces Timosjenko

De bedoeling was dat tijdens het bezoek van president Viktor Janoekovytsj aan Brussel – voorzien voor vandaag 20 oktober – de onderhandelingen op politiek niveau beklonken konden worden. Maar de veroordeling van oud-premier Joelia Timosjenko, in een proces dat door de EU als politiek wordt bestempeld, stak daar vorige week een stokje voor. Het bezoek is door de Europese Unie voor onbepaalde tijd uitgesteld.

Rechtsstaat

De technische samenwerking ging deze week echter gewoon voort, zodat Europa en Oekraïne woensdag hun onderhandelingen konden ronden. “We hopen dat het politieke klimaat het toelaat om in de komende dagen of weken het associatieakkoord definitief te beklinken – een akkoord dat zowel de EU als Oekraïne ten goede zal komen”, becommentarieerde Karrel De Gucht donderdag in het Europees parlement.

Vicepremier Klioejev, die ook in het halfrond aanwezig was, zei dat er compromissen bereikt zijn “over delicate onderwerpen als de vrije handel, de opheffing van handelsbarrières, concurrentie en staatssteun”.

Vorige week al verklaarde EU-buitenlandverantwoordelijke Catherine Ashton dat de ondertekening van het associatieverdrag afhangt “van de wijze waarop de Oekraïense autoriteiten de universele waarden en de rechtsstaat respecteren”. (Belga/SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content