Dat verklaarde een woordvoerster van de Commissie maandag, een dag na de verkiezingsoverwinning van de eurosceptische Ware Finnen.

De partij van Europees Parlementslid Timo Soini wordt wellicht de derde grootste partij in het Finse parlement. Zo komt de weg open te liggen voor een rechtse coalitie.

Treden de Ware Finnen effectief tot de Finse regering toe, dan is er een reële kans dat het Scandinavische land het Europese steunfonds EFSF stokken in de wielen steekt.

Soini behaalde zijn verkiezingszege (zijn partij vervijfvoudigde bijna haar aanhang) namelijk door te blijven hameren op dezelfde nagel: het is niet aan het welvarende Finland om eurolanden met schulden bij te springen.

Met een noodprogramma voor Portugal en een mogelijke schuldherschikking voor Griekenland in het vooruitzicht, kan een regering met de Ware Finnen voor serieuze problemen zorgen.

Op een persconferentie zei de woordvoerster van de Europese Commissie er alle vertrouwen in te hebben dat Finland al zijn engagementen zal nakomen, "en dat heb ik het over zijn deelname aan het EFSF".

Van de 440 miljard euro aan overheidsgaranties waar het EFSF momenteel over beschikt, wordt ongeveer 8 miljard door de Finnen aangeleverd. De uitbreiding van het fonds, die al overeengekomen werd, wordt met de Ware Finnen eveneens een erg heikele klus. (Belga)

Dat verklaarde een woordvoerster van de Commissie maandag, een dag na de verkiezingsoverwinning van de eurosceptische Ware Finnen. De partij van Europees Parlementslid Timo Soini wordt wellicht de derde grootste partij in het Finse parlement. Zo komt de weg open te liggen voor een rechtse coalitie. Treden de Ware Finnen effectief tot de Finse regering toe, dan is er een reële kans dat het Scandinavische land het Europese steunfonds EFSF stokken in de wielen steekt. Soini behaalde zijn verkiezingszege (zijn partij vervijfvoudigde bijna haar aanhang) namelijk door te blijven hameren op dezelfde nagel: het is niet aan het welvarende Finland om eurolanden met schulden bij te springen. Met een noodprogramma voor Portugal en een mogelijke schuldherschikking voor Griekenland in het vooruitzicht, kan een regering met de Ware Finnen voor serieuze problemen zorgen. Op een persconferentie zei de woordvoerster van de Europese Commissie er alle vertrouwen in te hebben dat Finland al zijn engagementen zal nakomen, "en dat heb ik het over zijn deelname aan het EFSF". Van de 440 miljard euro aan overheidsgaranties waar het EFSF momenteel over beschikt, wordt ongeveer 8 miljard door de Finnen aangeleverd. De uitbreiding van het fonds, die al overeengekomen werd, wordt met de Ware Finnen eveneens een erg heikele klus. (Belga)