Anders dan in de andere landen van de eurozone, moet in Finland het nationale parlement groen licht geven aan de financiële steun voor Portugal. Maar met de verkiezingsoverwinning van de eurosceptische Ware Finnen afgelopen zondag, is het helemaal niet zeker dat dat parlement de steun zal goedkeuren.

"De democratie en de verkiezingsresultaten moeten gerespecteerd worden", zegt Olli Rehn. "Maar tegelijk moet de Eurogroep (het orgaan waarin de ministers van Financiën van de eurozone vergaderen, nvdr) beslissingen kunnen nemen die vermijden dat Portugal bankroet gaat."

In een poging het Finse parlement te overtuigen, zegt Rehn te hopen dat het halfrond beseft wat zijn beslissing kan betekenen voor de belangen van Finland. "En misschien kan het een beetje met Europa rekening houden ook."

Finse regeringsvorming bemoeilijkt goedkeuring

De afhandeling van het dossier in Helsinki belooft behoorlijk complex te worden. De ontslagnemende premier Mari Kiviniemi (Centrum Partij) zegt dat het steunpakket "te belangrijk" is om niet in het nieuwe parlement, met volheid van bevoegdheden, ingediend te worden. Ze laat de afhandeling dus sowieso over aan de nieuw samengestelde volksvertegenwoordiging.

Die wordt volgende week ingezworen en kan in theorie ten vroegste op 19 mei een nieuwe regering benoemen. De ministers van Financiën van de eurozone, waar ook Finland toe behoort, moeten echter al op 16 mei, op de volgende vergadering van de Eurogroep, het Portugese steunpakket goedkeuren, waarschuwt Rehn. De daaropvolgende stemming in het parlement moet ten laatste een week later plaatsvinden.

Niet alleen is het twijfelachtig of de regeringsvorming in Finland tijdig rond geraakt, als de Ware Finnen in het kabinet opgenomen worden, ziet het er niet naar uit dat hun parlementsleden het steunprogramma zullen goedkeuren.

Bovendien wil de Sociaal Democratische Partij, ook een kanshebber voor regeringsdeelname, nog niet in haar kaarten laten kijken wat betreft Portugal. De voorbije vier jaar zat de partij in de oppositie en daar stemde ze tegen de steunpakketten voor Griekenland en Ierland. (Belga)

Anders dan in de andere landen van de eurozone, moet in Finland het nationale parlement groen licht geven aan de financiële steun voor Portugal. Maar met de verkiezingsoverwinning van de eurosceptische Ware Finnen afgelopen zondag, is het helemaal niet zeker dat dat parlement de steun zal goedkeuren. "De democratie en de verkiezingsresultaten moeten gerespecteerd worden", zegt Olli Rehn. "Maar tegelijk moet de Eurogroep (het orgaan waarin de ministers van Financiën van de eurozone vergaderen, nvdr) beslissingen kunnen nemen die vermijden dat Portugal bankroet gaat." In een poging het Finse parlement te overtuigen, zegt Rehn te hopen dat het halfrond beseft wat zijn beslissing kan betekenen voor de belangen van Finland. "En misschien kan het een beetje met Europa rekening houden ook." Finse regeringsvorming bemoeilijkt goedkeuring De afhandeling van het dossier in Helsinki belooft behoorlijk complex te worden. De ontslagnemende premier Mari Kiviniemi (Centrum Partij) zegt dat het steunpakket "te belangrijk" is om niet in het nieuwe parlement, met volheid van bevoegdheden, ingediend te worden. Ze laat de afhandeling dus sowieso over aan de nieuw samengestelde volksvertegenwoordiging. Die wordt volgende week ingezworen en kan in theorie ten vroegste op 19 mei een nieuwe regering benoemen. De ministers van Financiën van de eurozone, waar ook Finland toe behoort, moeten echter al op 16 mei, op de volgende vergadering van de Eurogroep, het Portugese steunpakket goedkeuren, waarschuwt Rehn. De daaropvolgende stemming in het parlement moet ten laatste een week later plaatsvinden. Niet alleen is het twijfelachtig of de regeringsvorming in Finland tijdig rond geraakt, als de Ware Finnen in het kabinet opgenomen worden, ziet het er niet naar uit dat hun parlementsleden het steunprogramma zullen goedkeuren. Bovendien wil de Sociaal Democratische Partij, ook een kanshebber voor regeringsdeelname, nog niet in haar kaarten laten kijken wat betreft Portugal. De voorbije vier jaar zat de partij in de oppositie en daar stemde ze tegen de steunpakketten voor Griekenland en Ierland. (Belga)