EU-burgers in VK vrezen voor rechten (studie)

Bijna de helft van de EU-burgers die in het Verenigd Koninkrijk wonen vrezen dat hun rechten minder goed zullen gerespecteerd worden en dat ze in de toekomst niet meer als Britten zullen worden behandeld.

Dat blijkt uit een studie van de Independent Monitoring Authority (IMA), een organisatie die de rechten van onder meer EU-burgers beschermt.

EU-burgers behouden dezelfde rechten rond wonen, werken en toegang tot de sociale zekerheid in het Verenigd Koninkrijk na de brexit en moeten zich voor 30 juni inschrijven via het ‘EU settlement scheme’. Hoewel een meerderheid van de 3000 respondenten van de studie uit 27 landen het gevoel heeft dat ze tot nu toe op dezelfde manier behandeld werden dan de Britten, heeft bijna de helft (44 procent) er geen vertrouwen in dat dat ook in de toekomst nog het geval zal zijn.

Gebrek aan kennis en vertrouwen

Uit het onderzoek is gebleken dat heel wat Europeanen geen vertrouwen hebben in de instellingen, aldus algemeen directeur van IMA Kathryn Chaimberlain. Een op de twee heeft bovendien nog nooit gehoord van zijn rechten als burger. Zo is bijvoorbeeld slechts 48 procent op de hoogte van de wederzijdse erkenning van beroepskwalificaties. Eén op de tien respondenten (11 procent) is van plan om na 30 juni 2021 het VK te verlaten, wanneer de deadline voor de inschrijving verstrijkt. Redenen voor dat vertrek zijn onder meer een gebrek aan vertrouwen in de overheid, het gevoel dat het Verenigd Koninkrijk een minder gastvrij land is vanwege de brexit en bezorgdheden over het verlies van rechten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content