EU boycot inauguratie van Loekasjenko

Haar ambassadeurs hebben niet deelgenomen aan de installatieplechtigheid voor de Wit-Russische president.

De ambassadeurs van de Europese Unie hebben niet deelgenomen aan de inauguratieplechtigheid van de Wit-Russische president Aleksander Loekasjenko.

De omstreden Loekasjenko werd vrijdag in het imposante Paleis van de Republiek in Minsk beëdigd voor zijn vierde ambtstermijn. De plechtigheid werd rechtstreeks uitgezonden op de televisie.

De Europese Unie liet uit protest tegen de herverkiezing van Loekasjenko de beëdiging aan zich voorbijgaan. Noch de zaakgelastigde van de EU-delegatie in de Wit-Russiche hoofdstad noch de ambasadeurs van de EU-lidstaten waren aanwezig.

De Europese Unie eist onder meer dat alle politieke gevangenen onvoorwaardelijk worden vrijgelaten en dat de belaging van opposanten van het regime onmiddellijk wordt stopgezet.

De spanning tussen Wit-Rusland en de Europese Unie loopt op. Donderdag beschuldigde Loekasjenko Polen en Duitsland ervan hem in december omver te hebben willen werpen.

Hij beloofde strenge sancties tegen de EU als ze zijn regime straft voor de repressie van de oppositie in Minsk na zijn herverkiezing.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content