EU-bijdragen: ‘België krijgt 170 miljoen terug, Verenigd Koninkrijk moet snel 2 miljard bijbetalen’

David Cameron, de Britse premier © Reuters

Voor België komt het goed uit, maar in Groot-Brittannië is de herberekening van de EU-bijdragen als een bom ingeslagen: het land moet tegen december 2 miljard euro extra bijdragen.

Het nieuws werd in eerste instantie door de Financial Times gebracht. Eurostat, dat de bijdragen berekent, houdt in een nieuw systeem ook rekening met de zwarte economie en met grijze sectoren zoals prostitutie. Met de nieuwe berekeningswijze blijkt dat sommige landen een veel grotere, of beter draaiende economie hebben en dat ze dus een grotere bijdrage moeten betalen.

Grote slachtoffers van dat succes zijn het Verenigd Koninkrijk en Nederland. Londen zou tegen 1 december 2,1 miljard euro extra moeten storten, dat is in de berekening van de krant The Guardian, een vijfde bovenop de huidige bijdrage.

Behalve Groot-Brittannië moet ook Nederland veel bijbetalen: 642,7 miljoen euro. Premier Rutte zei al de zaak “tot op de bodem uit te zullen zoeken”. Rutte en David Cameron, de Britse premier, hebben al overlegd hoe ze de veranderingen kunnen tegenhouden.

Naast België (170 miljoen euro) krijgen ook ook Frankrijk (1 miljard) en Duitsland (779 miljoen) geld terug in de nieuwe berekening.

Het bericht van de Financial Times zorgde voor consternatie in Groot-Brittannië, waar de anti-Eu-partij UKIP recent enkele verkiezingen won. Nigel Farage, de leider van UKIP, zei dat de herberekening bewijst dat de EU economisch succes “niet toejuicht maar bestraft”.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content