ETA stelt permanent staakt-het-vuren voor

10/01/11 om 13:49 - Bijgewerkt om 13:49

Volgens de Baskische afscheidingsbeweging zal het gecontroleerd kunnen worden door de internationale gemeenschap.

De Baskische afscheidingsbeweging ETA heeft maandag een permanent en algemeen staakt-het-vuren voorgesteld dat kan worden gecontroleerd door de internationale gemeenschap.

De ETA heeft dat aangekondigd in een videoboodschap op de website van een Baskische krant. Volgens de verklaring verbindt de afscheidingsbeweging zich tot een proces dat moet leiden tot een duurzame oplossing en een einde van de gewapende confrontatie.

Maar de boodschap voegt eraan toe dat de ETA zal blijven ijveren voor een 'waarachtige democratische situatie in Baskenland'. De boodschap bevat geen expliciete referentie naar het opgeven van wapens, een sleuteleis van de Spaanse regering.

De laatste aanslag van de ETA op Spaanse bodem dateert van 17 maanden geleden. In een boodschap aan de BBC kondigde de organisatie op 5 september aan dat ze geen offensieve gewapende acties meer zou uitvoeren.

'Niet wat Spanje verwachtte'

In een reactie zei de Spaanse minister van Binnenlandse Zaken Alfredo Perez Rubalcaba dat het aanbod van de ETA niet hetgeen is wat Spanje verwachtte.

Hij onderstreepte dat de wapenstilstand niet het door Madrid gevraagde einde van de gewapende strijd is. 'Slecht nieuws is het niet, maar het is niet hét nieuws", aldus de minister.

Onze partners