Ernstige Trump in ongewoon beschaafd Republikeinse debat op CNN

Marco Rubio en Donald Trump tijdens Republikeins debat © Reuters

Het CNN-debat ging er naar Republikeinse normen erg beleefd en ernstig aan toe. Donald Trump leek vooral de Republikeinse kiezers die hem wantrouwen om zijn stijl, te willen overtuigen.

De vier Republikeinse kandidaten voor het Witte Huis lieten donderdag de beledigingen achterwege in een ongewoon ernstig debat op CNN. Thema’s die aan bod kwamen, waren onder meer handel, immigratie en de strijd tegen de terreurbeweging Islamitische Staat (IS).

Donald Trump leek vooral de Republikeinse kiezers die hem wantrouwen om zijn stijl, te willen overtuigen. “We zitten allemaal in hetzelfde schuitje”, zo zei hij. “We gaan oplossingen moeten bedenken, antwoorden moeten vinden, en tot hier toe kan ik niet geloven hoe ernstig het hier aan toe gaat.”

Moslims

Trump deed wel enkele krasse uitspraken over de moslims, wat hevige reacties uitlokte van de andere kandidaten Marco Rubio, Ted Cruz en John Kasich. Zo zei hij dat “veel van de 1.6 miljard moslims Amerika haten”. Rubio zei dat Amerika goede relaties met de landen in het Midden-Oosten nodig heeft in de strijd tegen IS. “We zullen moeten samenwerken met moslims ook al maakt de islam een grote crisis mee”, zei Rubio, die de Amerikaanse moslims ook verdedigde als patriotten. Kasich, die dinsdag in zijn thuisstaat Ohio hoopt op een overwinning, zei ook dat de bondgenoten in de Arabische wereld essentieel zijn. “Als we IS willen verslaan, hebben we die landen nodig”, luidde het, waarbij hij Saudi-Arabië, Jordanië en Egypte noemde.

Trump zei dat hij zou overwegen grondtroepen te sturen in de strijd tegen IS. “We hebben geen keuze, we moeten IS verslaan”, stelde hij volgens Reuters. “Ik zou luisteren naar de generaals, maar ik hoor cijfers van 20.000 tot 30.000 (troepen, red.).”

Invoerbelasting

Andere thema’s die aan bod kwamen, waren de illegale immigratie, de hervorming van de sociale zekerheid en de vrijhandelsverdragen. Trump zei dat hij een invoerbelasting van 45 procent zou heffen op bepaalde goederen uit bijvoorbeeld China, om de Amerikaanse productie te stimuleren. Cruz repliceerde dat dat alleen de prijzen zou verhogen voor de Amerikaanse consumenten, omdat de exporterende landen dan hun prijzen zouden verhogen. “Het zou eigenlijk een belasting zijn voor jullie, het Amerikaanse volk”, zo sprak hij de kijkers toe.

Wat immigratie betreft wierp Trump op dat hij de toevloed van buitenlandse arbeiders een halt zou toeroepen door hen tijdelijk geen Green Cards te verstrekken. Kasich benadrukte de noodzaak om de illegale immigratie uit Mexico te temperen door een betere controle aan de grens. De 11 miljoen illegale immigranten in de VS zou hij een wettelijke status maar geen staatsburgerschap geven. “De mensen kunnen niet zomaar binnenwandelen”, aldus de gouverneur van Ohio.

Cruciaal tijdstip

Het CNN-debat donderdag vond plaats op een cruciaal tijdstip. Volgende week dinsdag zijn er voorverkiezingen in vijf grote staten: Illinois, Missouri, North Carolina, Ohio en Florida. In die laatste twee geldt het ‘winner-take-all’-systeem, waardoor de winnaar meteen alle afgevaardigden binnenhaalt.

Tot nu toe zijn in 25 staten en Puerto Rico voorverkiezingen gehouden. Trump heeft een stevige voorsprong opgebouwd. Volgens Associated Press heeft hij 458 afgevaardigden, gevolgd door Cruz (359), Rubio (151), en Kasich (54). (Belga/AVE)

Partner Content