Buitenlandse Zaken heeft nog geen nieuws over 70 Belgen op de Filipijnen, na de doortocht van de verwoestende tyfoon Haiyan. Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) verklaard in de Kamer.

Er is contact geweest met ongeveer twintig Belgen die verblijven in streken die niet door de tyfoon werden getroffen. Van zo'n vijftien landgenoten wordt verondersteld dat ze op het eiland Leyte verblijven.

Verdronken

"We zijn zeer ongerust over het gebrek aan nieuws over een aantal Belgen. Ik hoop dat we in de uren en dagen die volgen, niet meer dramatische situaties gaan meemaken, maar momenteel kunnen we niets voorzien", zei Reynders.

Didier Reynders (MR), Belga
Didier Reynders (MR) © Belga

De minister onderstreepte dat Buitenlandse Zaken inspanningen blijft leveren om contact te leggen. Hij zei ook dat de echtgenote en kinderen van de man met Belgische en Filipijnse nationaliteit die mogelijk in Leyte is verdronken, door de post van Buitenlandse Zaken in Manilla zijn opgevangen en dat ze zo snel mogelijk naar België zullen afreizen. Over de toestand van de man zelf, heeft Reynders nog geen bevestiging. De informatie is gebaseerd op verklaringen van getuigen, luidde het.

EU-Fast

Op vragen van Dirk Van der Maelen (SP.A) en Roel Deseyn (CD&V) bevestigde de minister op Europees vlak een fonds te steunen om hulp te bieden aan de arme landen. Van der Maelen had opgemerkt dat vooral de armste landen worden getroffen door dit soort rampen als gevolg van de verwaarlozing van het klimaat. Hij riep de Belgische regering op hun vraag rond de installatie van een schadeherstelfonds te steunen.

Ook herinnerde Reynders eraan dat ons land al jaren pleit voor een gelijkaardig initiatief als B-Fast op Europees niveau - een zogenaamde EU-Fast.

"Vanmiddag nog heb ik contact gehad met alle ambassadeurs van de Europese landen en ik heb gezegd dat wij dat dossier aan de orde zullen brengen op de volgende Raad Buitenlandse Zaken, zei de minister.

Solidariteitsacties

"Het is zeer belangrijk om niet alleen een initiatief van België op te starten, maar een echt Europees initiatief voor alle mogelijke tragedies in de toekomst. Misschien zal er nu een meer positieve reactie komen uit de verschillende landen".

Tot slot noemde Reynders het nuttig een kader te scheppen voor grote solidariteitsacties. "Er zijn zoveel organisaties die geld vragen, dat het nuttig is om toch een kader te scheppen. Wij zullen de komende weken starten met besprekingen daaromtrent in het parlement", aldus nog Reynders. (Belga/AVE)

Buitenlandse Zaken heeft nog geen nieuws over 70 Belgen op de Filipijnen, na de doortocht van de verwoestende tyfoon Haiyan. Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) verklaard in de Kamer. Er is contact geweest met ongeveer twintig Belgen die verblijven in streken die niet door de tyfoon werden getroffen. Van zo'n vijftien landgenoten wordt verondersteld dat ze op het eiland Leyte verblijven. "We zijn zeer ongerust over het gebrek aan nieuws over een aantal Belgen. Ik hoop dat we in de uren en dagen die volgen, niet meer dramatische situaties gaan meemaken, maar momenteel kunnen we niets voorzien", zei Reynders. Op vragen van Dirk Van der Maelen (SP.A) en Roel Deseyn (CD&V) bevestigde de minister op Europees vlak een fonds te steunen om hulp te bieden aan de arme landen. Van der Maelen had opgemerkt dat vooral de armste landen worden getroffen door dit soort rampen als gevolg van de verwaarlozing van het klimaat. Hij riep de Belgische regering op hun vraag rond de installatie van een schadeherstelfonds te steunen. Ook herinnerde Reynders eraan dat ons land al jaren pleit voor een gelijkaardig initiatief als B-Fast op Europees niveau - een zogenaamde EU-Fast. "Vanmiddag nog heb ik contact gehad met alle ambassadeurs van de Europese landen en ik heb gezegd dat wij dat dossier aan de orde zullen brengen op de volgende Raad Buitenlandse Zaken, zei de minister. "Het is zeer belangrijk om niet alleen een initiatief van België op te starten, maar een echt Europees initiatief voor alle mogelijke tragedies in de toekomst. Misschien zal er nu een meer positieve reactie komen uit de verschillende landen". Tot slot noemde Reynders het nuttig een kader te scheppen voor grote solidariteitsacties. "Er zijn zoveel organisaties die geld vragen, dat het nuttig is om toch een kader te scheppen. Wij zullen de komende weken starten met besprekingen daaromtrent in het parlement", aldus nog Reynders. (Belga/AVE)