Erdogan: ‘Zij die de honden op mijn burgers hebben losgelaten, zullen daar een prijs voor betalen’

De Nederlandse oproerpolitie zette in de nacht van 11 op 12 maart honden in tijdens de rellen in Rotterdam. © Reuters

Turks president Recep Tayyip Erdogan heeft in een toespraak met uitzonderlijk gespierde taal gereageerd op de gebeurtenissen in Rotterdam. Hij roept de internationale gemeenschap ook op tot sancties.

Nederland zal “de prijs betalen” voor de “schaamteloze” behandeling die de Turkse minister van Familiezaken zaterdag in Rotterdam moest ondergaan. Dat heeft de Turkse president Recep Tayyip Erdogan zondagmiddag gezegd in een toespraak. “Wat we gisteren zagen was een manifestatie van islamofobie”, zo vertaalde RTL-journalist Olaf Koens enkele uitspraken van Erdogan.

“Laten we kijken wat er woensdag (parlementsverkiezingen in Nederland, red.) gaat gebeuren”, ging Erdogan volgens Koens verder. “Ik roep mijn Turkse broers op, jullie zullen doen wat nodig is. Zij die de honden op mijn burgers (in Rotterdam, nvdr) hebben losgelaten zullen daar een prijs voor betalen.” Erdogan bedankte in de toespraak Frankrijk omdat zij wel een bezoek van minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Cavusoglu toelieten. Zondagnamdidag sprak Cavusoglu een meeting in Metz toe.

Daar zie hij onder andere dat Turkije maatregelen zal blijven nemen tegen Nederland tot er excuses wordt aangeboden. De kans dat Nederland dat gaat doen is klein, premier Rutte zei eerder al dat hij daar niet aan denkt.

Verder toonde de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders zich bereid zelf “zeer scherpe maatregelen” te nemen als Nederland er met Turkije niet via een dialoog zou uitkomen.

Minister Cavusoglu vroeg zich ook nog af of Europa de “fascistische handelingen” van Nederland zou veroordelen.

Het staatspersbureau Anadolu bracht het bericht dat Erdogan de internationale gemeenschap oproept sancties op te leggen aan Nederland. Nederland heeft zich volgens de president ‘niet als een rechtsstaat, maar als een bananenrepubliek gedragen’.

Partner Content