Erdogan wil Turkse bezittingen van Amerikaanse ministers blokkeren

04/08/18 om 14:33 - Bijgewerkt om 14:34

Bron: Belga

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft zaterdag de opdracht gegeven om de bezittingen te bevriezen van de Amerikaanse ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken. Dat heeft hij zaterdag bekendgemaakt in een toespraak die uitgezonden werd op tv.

Erdogan wil Turkse bezittingen van Amerikaanse ministers blokkeren

Recep Tayyip Erdogan © Reuters

De uitspraak van Erdogan is een reactie op de sancties die de Verenigde Staten eerder tegen Turkije hadden uitgevaardigd. Washington had woensdag de Amerikaanse activa geblokkeerd van de Turkse ministers van Binnenlandse Zaken en Justitie, Suleyman Soylu en Abdulhamit Gul.

De twee ministers zouden volgens de VS namelijk een belangrijke rol hebben gespeeld in de arrestatie en detentie van de Amerikaanse dominee Andrew Brunson. De dominee werd in de nasleep van de mislukte coup van juli 2016 opgepakt, en zit sindsdien in een Turkse cel op beschuldiging van "terrorisme" en "spionage".

In een reactie worden nu dezelfde sancties getroffen tegen de Amerikaanse minister van Justitie, Jeff Sessions, en Binnenlandse Zaken, Ryan Zinke. Over de omvang van die vergeldingsmaatregel bestaat nog geen duidelijkheid. Erdogan stelt dat de sancties voor beide ministers gelden op hun Turkse bezittingen, "als ze er hebben".

Onze partners