Erdogan wil Turks offensief in Syrië uitbreiden

27/01/18 om 20:06 - Bijgewerkt om 20:09

Bron: Belga

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan wil zijn troepen in zijn strijd tegen de Koerdische milities in Syrië verder laten oprukken, zuidwaarts richting Idlib.

Erdogan wil Turks offensief in Syrië uitbreiden

© belga

Dat Ankara zijn offensief tegen de Koerdische milities wil volbrengen, blijkt ook uit de Turkse vraag aan de Amerikaanse troepen om Manbij te verlaten.

"Mijn kleine Mehmet marcheert naar Afrin. Als God het wil, zal hij naar Idlib marcheren", zo verklaarde Erdogan zaterdag op een bijeenkomst van aanhangers van zijn conservatieve partij AKP in Kocaeli nabij Istanboel. Mehmet is een koosnaampje voor Turkse soldaten.

Erdogan zwoer zijn aanhang dat het Turkse leger 'als een pletwals alle terroristische organisaties zal verpletteren'.

Het Turkse leger lanceerde een week geleden een offensief tegen milities van de Koerdische Volksbeschermingseenheden (YPG). Die kregen op het Syrische slagveld Amerikaanse steun in hun strijd tegen terreurgroep Islamitische Staat (IS), maar Ankara ziet de milities als een bedreiging door hun banden met de verboden Koerdische Arbeidersbeweging PKK.

Momenteel levert het Turkse leger strijd rondom Afrin. De provincie Idlib ligt zuidelijker en staat onder controle van Syrische rebellengroepen die Turkse steun genieten in hun strijd tegen het regime van president Bashar al-Assad.

Erdogan had eerder al laten verstaan dat hij na Afrin ook het meer oostelijke Manbij wil aanpakken om er Koerdische milities te neutraliseren.

Zijn minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Cavusoglu vroeg alvast aan de Amerikaanse troepen om zich terug te trekken. "Ze moeten de wapens terugnemen die ze gegeven hebben (aan de Koerden, nvdr). Ze moeten zich onmiddellijk terugtrekken uit Manbij", zo werd Cavusoglu zaterdag geciteerd door persbureau Anadolu.

Onze partners