Erdogan wil referendum over meer presidentiële macht

De Turkse president Erdogan © REUTERS

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan wil een referendum laten organiseren over de invoering van een nieuw presidentieel systeem dat meer macht geeft aan het Turkse staatshoofd.

Enkel zo’n systeem kan een “garantie op stabiliteit” bieden, zei Erdogan vrijdag tijdens een toespraak.

Daags nadat premier Ahmet Davutoglu bekendgemaakt heeft dat hij – uit onvrede met Erdogan – zal opstappen, zegt de president dat een nieuwe grondwet en een presidentieel systeem “een dringende noodzakelijkheid” zijn. “Dit is geen persoonlijke wens”, voegde hij eraan toe.

Erdogan wil dat zijn Partij voor Recht en Rechtvaardigheid (AKP) het referendum zo snel mogelijk aan de bevolking voorlegt.

De AKP heeft in het Turkse parlement 317 zetels op 550, dertien te weinig om eigenhandig een referendum door te drukken.

Het is niet de eerste keer dat Erdogan pleit voor meer macht voor het Turkse staatshoofd. Volgens critici ondermijnt hij de democratie in zijn land.

De aanhangers van de president beschuldigden Davutoglu er net van de hervormingen van Erdogan tegen te houden. Het is in dezelfde toespraak dat Erdogan vrijdag verklaarde dat de Turkse anti-terrorismewet niet zal worden aangepast op de vraag van de EU.(Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content