Erdogan wil no-flyzone boven Turks-Syrische grens

© Reuters

De Turkse premier Recep Tayyip Erdogan heeft de VN-Veiligheidsraad opgeroepen om een no-flyzone in te stellen boven Turkije.

De Turkse premier Recep Tayyip Erdogan heeft de VN-Veiligheidsraad opgeroepen om een no-flyzone in te stellen boven Turkije. De leden van de V-raad moeten hun geschillen opzij zetten en dergelijke resolutie goedkeuren, luidde het.

“Je kan geen veilige zone instellen zonder eerst een vliegverbod af te kondigen”, zei Erdogan volgens de Turkse media in een televisie-interview.

De oproep van Erdogan, wiens relaties met dictator en voormalige vriend van de familie Bashar al-Assad danig verzuurd zijn, komt er nu de Syrische rebellen de voorbije dagen hun pijlen lijken te richten op de militaire luchthavens om zo de bombardementen door het regime te verhinderen. Zo claimen de opstandelingen dat ze opnieuw een militaire luchthaven aangevallen hebben. Het gaat om de basis van Kouriss, in de noordelijke provincie Aleppo. Daarbij zouden volgens de opstandelingen drie jets vernietigd zijn. Onder meer in de provincie Idlib werden eerder deze week twee andere basissen van de luchtmacht aangevallen.

18 anonieme lijken in en rond Damascus gevonden

Het regime claimt dan weer dat het een grote aanval op de basis Rasm al-Abboed nabij Aleppo afgeslagen heeft. De in Londen gevestigde ngo “Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten” meldt intussen dat in en rond de hoofdstad Damascus minstens 18 niet-geïdentificeerde lichamen teruggevonden zijn. Het gaat volgens de ngo om slachtoffers van de regeringsrepressie.

Intussen zei de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov dat het “naïef” is te denken dat Bashar al- Assad als eerste partij de wapens zal neerleggen en troepen zou terugtrekken uit de grote steden, zoals de Westerse landen en hun Arabische partners vragen, terwijl ze de oppositie enkel oproepen hetzelfde te doen. “Ofwel zijn die mensen naïef ofwel gaat het om een vorm van provocatie”, zei Lavrov aan studenten internationale politiek in Moskou. (Belga/SD)Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content