Erdogan wil geen bilaterale gesprekken meer met Griekenland

© Getty Images

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft aangekondigd dat hij niet langer bilaterale ontmoetingen zal hebben met buurland Griekenland. De spanningen tussen beide NAVO-lidstaten lopen al langere tijd opnieuw op.

De overeenkomsten tussen Turkije en Griekenland, die in 2010 werden bezegeld, voorzagen in regelmatige bijeenkomsten op hoog niveau om de samenwerking tussen beide landen te ontwikkelen. ‘We zullen niet langer bilaterale ontmoetingen met hen hebben’, zei Erdogan woensdag. ‘Ik heb onze minister van Buitenlandse Zaken gewaarschuwd dat we de overeenkomst verbroken hebben.’

De Turken zijn vooral boos over de nauwe samenwerking tussen de Grieken en de Verenigde Staten, die in Griekenland militaire bases hebben. De Griekse premier Kyriakos Mitsotakis waarschuwde de Amerikanen om geen gevechtstoestellen te verkopen aan Turkije in een toespraak voor het Amerikaanse parlement. En die uitspraak zette kwaad bloed bij Erdogan. ‘Hij gaat naar de VS, hij maakt opmerkingen ten ons tegenover het Congres. We zijn het zat. Als jullie eerlijk zijn, zijn wij bereid jullie te verwelkomen. Maar als jullie dat niet zijn, sorry dan’, klonk het.

De spanningen tussen beide NAVO-landen lopen al een tijd opnieuw extreem hoog op. Turkse jachtbommenwerpers vliegen momenteel bijna dagelijks over bewoonde Griekse eilanden om te provoceren.

De Turkse regering in Ankara vindt dat Griekenland zijn rechten over de eilanden voor de Turkse kust heeft verloren omdat zich er militairen bevinden. Dit is niet in overeenstemming met de Verdragen van Lausanne (1923) en Parijs (1947), aldus de Turken. Athene daarentegen rechtvaardigt de militarisering met de dreiging van talrijke landingsvaartuigen aan de Turkse kust en het recht van elke staat op zelfverdediging.

Het geschil over de eilanden is slechts een van de vele conflicten tussen beide landen. Onlangs verbrak de Turkse leider Erdogan al publiekelijk het contact met de Griekse premier Mitsotakis.

Partner Content