Erdogan weigert EU-voorwaarde: ‘Wij gaan onze weg, jullie die van jullie’

Recep Tayyip Erdogan © Belga Image

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan zegt dat zijn land zijn antiterrorismewet niet zal aanpassen. Dat is een vraag van de Europese Unie (EU) in ruil voor de afschaffing van de visumplicht voor Turken die naar de Schengenzone willen reizen.

‘Wij gaan onze weg, gaan jullie die van jullie’, zo zei Erdogan tijdens een toespraak in Istanboel die live op televisie werd uitgezonden. Volgens de Turkse president staat zijn land onder te hoge terreurdreiging.

Voorwaarde

Woensdag maakte de Europese Commissie bekend dat wat haar betreft de visumvereisten voor Turkse burgers eind juni mogen worden afgeschaft, op voorwaarde dat Turkije ook vijf laatste wettelijke criteria vervult.

Ze vraagt onder andere dat de juridische definitie van ’terrorisme’ aangepast wordt aan de Europese standaarden. In het rapport van de Commissie staat onder meer dat deelnemers aan manifestaties in Turkije al te gemakkelijk aan terroristische organisaties worden gelinkt. Ook zouden de ‘weerkerende arrestaties en vervolgingen’ van journalisten en academici de vrijheid van meningsuiting aantasten en zelfcensuur in de hand werken.

Opgestapt

Het akkoord met de Europese Unie werd grotendeels bewerkstelligd door de Turkse premier Ahmet Davutoglu, die gisteren aankondigde dat hij opstapt.

Er was al enkele dagen sprake van een breuk tussen Erdogan en Davutoglu, beiden lid van de regerende AK Partij. Een exit van Davutoglu zou Erdogan de kans geven zijn invloed nog te vergroten. Davutoglu zelf ontkent elk conflict met Erdogan. (Belga/KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content