Erdogan waarschuwt Europa voor nieuw terrorisme als regering in Tripoli valt

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan tijdens een persconferentie, 7 oktober 2019 © belga

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan waarschuwt Europa dat het een nieuwe reeks problemen zal ondervinden als de door de VN erkende Libische regering in Tripoli omver geworpen wordt.

Erdogan schrijft dat in een opiniestuk op de site van Politico Europe. ‘Terroristische organisaties zoals IS en Al-Qaeda, die een nederlaag geleden hebben in Syrië en Irak, zullen dan vruchtbare grond vinden om opnieuw voet aan grond te krijgen’.

‘Libië overlaten aan de genade van een krijgsheer (verwijzend naar generaal Khalifa Haftar, nvdr.) zou een vergissing van historische proporties zijn’, aldus de Turkse president.

Libië: twee regeringen

Libië verkeert in chaos na de revolutie in 2011 die dictator Muammar Khaddafi van de macht verdreef. Het olierijke land heeft twee rivaliserende regeringen: de Government of National Accord (GNA) in Tripoli, en de andere met zetel in de oostelijke stad Tobroek, die geallieerd is met generaal Khalifa Haftar.

Turkije steunt de GNA, die erkend wordt door de Verenigde Naties. Rusland, Egypte, Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) staan dan weer achter generaal Haftar.

Staakt-het-vuren

De GNA tekende afgelopen maandag in Moskou een akkoord over een staakt-het-vuren op initiatief van Rusland en Turkije, Haftar heeft dat vooralsnog niet gedaan.

Het staakt-het-vuren wordt voorlopig relatief goed nageleefd, ook al beschuldigen de rivaliserende kampen elkaar ervan dat met voeten te treden.

De nationale petroleummaatschappij NOC meldt zaterdag dat troepen die loyaal zijn aan Khalifa Haftar de belangrijkste petroleumterminal in dat deel van het land hebben geblokkeerd. Volgens NOC zijn de haventerminals van Brega, Ras Lanouf, Al-Sedra en Al-Hariga geblokkeerd.

Conferentie

Morgen vindt in Berlijn een internationale conferentie plaats over het Noord-Afrikaanse land. Volgens de VN is het doel van de conferentie een einde te maken aan de internationale verdeeldheid over Libië en aan de buitenlandse inmenging in het land. Ook de Franse president Emmanuel Macron geeft morgen acte de présence in de Duitse hoofdstad, zo heeft het Elysée donderdag laten weten.

Fayez al-Sarraj, de leider van de GNA, neemt deel aan de conferentie. Haftar heeft zijn deelname nog niet bevestigd.

Partner Content