Erdogan reageert op schokkende foto: 'Europa deels verantwoordelijk voor elke dode vluchteling'

03/09/15 om 16:16 - Bijgewerkt om 16:15

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft de Europese landen er van beschuldigd dat ze de Middellandse Zee veranderd hebben in een 'kerkhof van migranten'.

Erdogan reageert op schokkende foto: 'Europa deels verantwoordelijk voor elke dode vluchteling'

Recep Tayyip Erdogan © Belga Image

De conservatief-islamitische president reageerde op de foto's van het Syrische kindje dat dood aanspoelde op een Turkse strand.

"De Europese landen die de Middellandse Zee hebben veranderd in een kerkhof van migranten, delen de verantwoordelijkheid voor elke dode vluchteling", zei Erdogan in Ankara. "Het lichaam van een klein kind van 3 jaar spoelt op onze stranden aan. Moet de hele mensheid geen rekenschap afleggen? ", verklaarde de president voor een schare zakenmensen aan de vooravond van een bijeenkomst van de ministers van Financiën en gouverneurs van centrale banken van de Groep van 20 (G-20) in de hoofdstad van zijn land.

Twee miljoen Syrische vluchtelingen in Turkije

Erdogan stelt systematische de weigering van Europese landen aan de kaak om meer Syrische vluchtelingen op te nemen. Het Turkse staatshoofd herinnerde er aan dat Turkije vandaag bijna twee miljoen Syrische vluchtelingen opvangt die op de vlucht sloegen voor de al vier jaar durende (burger-)oorlog in hun land.

De foto van de kleine Aylan Kurdi op een strand van Bodrum (in het zuidwesten van Turkije) stond donderdag op de voorpagina van veel kranten. Zijn vijfjarige broer en moeder kwamen ook om het leven bij een schipbreuk op weg naar Griekenland. (Belga/TE)

Onze partners