President Recep Tayyip Erdogan werd vrijdag gedwongen om te ontkennen dat hij van Turkije een federale staat wil maken om zijn ultranationalistische bondgenoten aan boord te houden. De Turkse staatsleider heeft hen nodig om het crucuale referendum van zondag te winnen.

Erdogan werd onder druk gezet door Devlet Bahceli, de voorzitter van de extreemrechtse Partij van de Nationalistische Beweging (MHP), die Erdogan steunt in zijn streven naar meer presidentiële macht en een bondgenoot is in de verkiezingscampagne voor het referendum van zondag. Bahceli maakte zich donderdagavond zorgen nadat een adviseur van de president naar verluidt had gezegd dat het systeem van een federale staat in Turkije mogelijk is. De nationalisten steunen de eenheidsstaat in Turkije, bijvoorbeeld dat provinciegouverneurs worden benoemd door de centrale regering.

Aan de andere kant zijn de Koerdische nationalisten en veel linkse groeperingen voorstanders van federalisme in het land van ongeveer 80 miljoen inwoners.

Erdogan sprak op een bijeenkomst in Konya de menigte toe en zei dat "niets daarvan op zijn agenda staat en dat ook nooit zo zal zijn".

De MHP, die wat stemmen betreft vorig jaar als derde partij uit de bus kwam, is erg verdeeld over het referendum. Hoewel Bahceli zijn steun gaf aan Erdogan, zijn heel wat prominente leden van plan om "neen" te stemmen. Volgens de peilingen wordt het een nek-aan-nekrace met een lichte voorsprong voor het "ja"-kamp.

President Recep Tayyip Erdogan werd vrijdag gedwongen om te ontkennen dat hij van Turkije een federale staat wil maken om zijn ultranationalistische bondgenoten aan boord te houden. De Turkse staatsleider heeft hen nodig om het crucuale referendum van zondag te winnen.Erdogan werd onder druk gezet door Devlet Bahceli, de voorzitter van de extreemrechtse Partij van de Nationalistische Beweging (MHP), die Erdogan steunt in zijn streven naar meer presidentiële macht en een bondgenoot is in de verkiezingscampagne voor het referendum van zondag. Bahceli maakte zich donderdagavond zorgen nadat een adviseur van de president naar verluidt had gezegd dat het systeem van een federale staat in Turkije mogelijk is. De nationalisten steunen de eenheidsstaat in Turkije, bijvoorbeeld dat provinciegouverneurs worden benoemd door de centrale regering. Aan de andere kant zijn de Koerdische nationalisten en veel linkse groeperingen voorstanders van federalisme in het land van ongeveer 80 miljoen inwoners. Erdogan sprak op een bijeenkomst in Konya de menigte toe en zei dat "niets daarvan op zijn agenda staat en dat ook nooit zo zal zijn". De MHP, die wat stemmen betreft vorig jaar als derde partij uit de bus kwam, is erg verdeeld over het referendum. Hoewel Bahceli zijn steun gaf aan Erdogan, zijn heel wat prominente leden van plan om "neen" te stemmen. Volgens de peilingen wordt het een nek-aan-nekrace met een lichte voorsprong voor het "ja"-kamp.