In Turkije is het presidentschap een grotendeels ceremoniële functie. De huidige president en gewezen premier, Recep Tayyip Erdogan, zou daar verandering in willen brengen.

Over de mogelijkheid om een sterk presidentschap te combineren met een sterk gecentraliseerde staat, werd hij donderdag door journalisten ondervraagd in het vliegtuig dat hem terugbracht van een werkbezoek aan Saudi-Arabië.

"In een unitair systeem (zoals Turkije) kan een presidentieel systeem perfect werken. Er zijn vandaag voorbeelden in de wereld en ook in de geschiedenis. U ziet ze bijvoorbeeld in het Duitsland van Hitler", zei de conservatief-islamitische president. "In andere staten zijn gelijkaardige voorbeelden te vinden". Als het volk gerechtigheid ervaart, zal het zo'n systeem aanvaarden, aldus Erdogan.

Kritiek

Nadat er in binnen- en buitenland forse kritiek kwam op de uitspraken, en sociale media de draak staken met de president door foto's van Hitler en Erdogan naast of over mekaar te posten, stelden de diensten van de president dat diens woorden verdraaid zijn door de pers. Ze noemen het "onaanvaardbaar" dat de uitspraken weergegeven worden als een positieve referentie naar het Duitsland van Hitler en herinneren aan eerdere veroordelingen van de Holocaust en antisemitisme door Erdogan. Erdogan, die Turkije sinds 2002 leidt, eerst als premier en vervolgens als president, wil de grondwet wijzigen om de macht van de president, die vandaag veeleer symbolisch is, uit te breiden, zoals in de Verenigde Staten, Rusland of Frankrijk. Hij heeft eerder gezegd dat grotere macht voor de president niet automatisch leidt naar een dictatuur, en dat een parlementair systeem ook kan uitmonden in dictatuur.

(Belga/RR)

In Turkije is het presidentschap een grotendeels ceremoniële functie. De huidige president en gewezen premier, Recep Tayyip Erdogan, zou daar verandering in willen brengen.Over de mogelijkheid om een sterk presidentschap te combineren met een sterk gecentraliseerde staat, werd hij donderdag door journalisten ondervraagd in het vliegtuig dat hem terugbracht van een werkbezoek aan Saudi-Arabië. "In een unitair systeem (zoals Turkije) kan een presidentieel systeem perfect werken. Er zijn vandaag voorbeelden in de wereld en ook in de geschiedenis. U ziet ze bijvoorbeeld in het Duitsland van Hitler", zei de conservatief-islamitische president. "In andere staten zijn gelijkaardige voorbeelden te vinden". Als het volk gerechtigheid ervaart, zal het zo'n systeem aanvaarden, aldus Erdogan. Nadat er in binnen- en buitenland forse kritiek kwam op de uitspraken, en sociale media de draak staken met de president door foto's van Hitler en Erdogan naast of over mekaar te posten, stelden de diensten van de president dat diens woorden verdraaid zijn door de pers. Ze noemen het "onaanvaardbaar" dat de uitspraken weergegeven worden als een positieve referentie naar het Duitsland van Hitler en herinneren aan eerdere veroordelingen van de Holocaust en antisemitisme door Erdogan. Erdogan, die Turkije sinds 2002 leidt, eerst als premier en vervolgens als president, wil de grondwet wijzigen om de macht van de president, die vandaag veeleer symbolisch is, uit te breiden, zoals in de Verenigde Staten, Rusland of Frankrijk. Hij heeft eerder gezegd dat grotere macht voor de president niet automatisch leidt naar een dictatuur, en dat een parlementair systeem ook kan uitmonden in dictatuur.(Belga/RR)