Ozgecan Aslan heette de 20-jarige Turkse vrouw die vermoord werd nadat ze zichzelf tegen verkrachting verdedigde. De moord zette Turkije in rep en roer en een manifestatie voor vrouwenrechten in Istanbul was een van de acties die in de nasleep van het drama in het leven werd geroepen.

'Laat ze smeken voor minirokken'

Bij die manifestatie kwamen mannen in rokken op straat. Maar de actie kon op weinig sympathie van president Recep Tayyip Erdogan rekenen. Die trok het in het belachelijke: 'Laat ze smeken voor diep uitgesneden topjes en minirokken', zei hij volgens The Independent tijdens een speech in Ankara.

'Je beweert een man te zijn. Waarom draag je een rok?', zou de president vervolgd hebben, aldus de Britse krant. 'Wat voor man ben je? Je bent geen man, je bent een terrorist.' Het gaat om een citaat door een Turkse auteur waarvan de krant de vertaling niet kon nagaan.

'Wij sturen ook uitnodiging'

Op sociaal netwerk Facebook werd de actie verklaard: 'Als een minirok verantwoordelijk is voor alles, als het dragen van een minirok immoraliteit en onkuisheid betekent, als een vrouw in een minirok een uitnodiging uitstuurt voor wat met haar zal gebeuren, dan sturen wij nu ook een uitnodiging', zo nog The Independent.

De moord op de jonge Aslan heeft het publiek debat over vrouwenrechten in Turkije aangewakkerd. Vooral de link die door conservatieven wordt gelegd tussen westerse 'provocerende' kleding en seksueel misbruik, komt ter sprake.

'Totale wreedheid'

Erdogan heeft volgens The Independent eerder verklaard dat het 'tegen de natuur ingaat' dat vrouwen en mannen 'op gelijke voet' zouden leven. Daarnaast heeft Turkije onder leiding van Erdogans conservatieve AKP (Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling) de afgelopen jaren de vrijheid van de media beknot, zo ook die van sociale media, en honderden mensen vervolgd die deelnamen aan antiregeringsprotesten.

Het recentste voorbeeld van hoe kritiek op de president niet geduld wordt: de voormalige Miss Turkije, Merve Buyuksarac, dreigt twee jaar de cel in te draaien omwille van een satirisch gedicht dat ze op Instagram plaatste.

Maar ondanks het bespotten van de gerokte mannelijke actievoerders, zou Erdogan volgens The Independent toch nog ruimte gevonden hebben om de moord op Aslan te veroordelen en af te schilderen als 'totale wreedheid'. (WB)

Ozgecan Aslan heette de 20-jarige Turkse vrouw die vermoord werd nadat ze zichzelf tegen verkrachting verdedigde. De moord zette Turkije in rep en roer en een manifestatie voor vrouwenrechten in Istanbul was een van de acties die in de nasleep van het drama in het leven werd geroepen.Bij die manifestatie kwamen mannen in rokken op straat. Maar de actie kon op weinig sympathie van president Recep Tayyip Erdogan rekenen. Die trok het in het belachelijke: 'Laat ze smeken voor diep uitgesneden topjes en minirokken', zei hij volgens The Independent tijdens een speech in Ankara.'Je beweert een man te zijn. Waarom draag je een rok?', zou de president vervolgd hebben, aldus de Britse krant. 'Wat voor man ben je? Je bent geen man, je bent een terrorist.' Het gaat om een citaat door een Turkse auteur waarvan de krant de vertaling niet kon nagaan.Op sociaal netwerk Facebook werd de actie verklaard: 'Als een minirok verantwoordelijk is voor alles, als het dragen van een minirok immoraliteit en onkuisheid betekent, als een vrouw in een minirok een uitnodiging uitstuurt voor wat met haar zal gebeuren, dan sturen wij nu ook een uitnodiging', zo nog The Independent.De moord op de jonge Aslan heeft het publiek debat over vrouwenrechten in Turkije aangewakkerd. Vooral de link die door conservatieven wordt gelegd tussen westerse 'provocerende' kleding en seksueel misbruik, komt ter sprake.Erdogan heeft volgens The Independent eerder verklaard dat het 'tegen de natuur ingaat' dat vrouwen en mannen 'op gelijke voet' zouden leven. Daarnaast heeft Turkije onder leiding van Erdogans conservatieve AKP (Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling) de afgelopen jaren de vrijheid van de media beknot, zo ook die van sociale media, en honderden mensen vervolgd die deelnamen aan antiregeringsprotesten. Het recentste voorbeeld van hoe kritiek op de president niet geduld wordt: de voormalige Miss Turkije, Merve Buyuksarac, dreigt twee jaar de cel in te draaien omwille van een satirisch gedicht dat ze op Instagram plaatste.Maar ondanks het bespotten van de gerokte mannelijke actievoerders, zou Erdogan volgens The Independent toch nog ruimte gevonden hebben om de moord op Aslan te veroordelen en af te schilderen als 'totale wreedheid'. (WB)