"Ik ga alle aanklachten laten vallen in verband met de respectloze beledigingen die tegen mij werden geuit", aldus de president. Hij noemde die beslissing een eenmalige daad van goodwill. Eerder dit jaar meldden de autoriteiten dat bijna 2.000 mensen werden aangeklaagd voor beledigingen aan de president, onder wie een reeks oppositieleden. Recep Tayyip Erdogan heeft in het verleden al enkele rechtszaken gewonnen na dergelijke aanklachten.

Erdogan haalde tegelijk zwaar uit naar de critici van zijn beleid. "Sommige mensen geven ons advies. Ze zeggen dat ze bezorgd zijn. Bemoei je met je eigen zaken! Kijk naar je eigen daden", zei de president. "We hebben nog van niemand condoleances gekregen, niet van de Europese Unie, niet van het Westen. Die landen en leiders die zich niets aantrekken van de Turkse democratie, de levens van onze burgers, de toekomst van Turkije - terwijl ze zo bezorgd zijn over het lot van de putschisten - kunnen onze vrienden niet zijn."

17 journalisten

Erdogan had na de couppoging van twee weken geleden beloofd om Turkije te zuiveren van verraderlijke elementen. Volgens hem zitten de aanhangers van de prediker Fethullah Gülen achter de mislukte staatsgreep. Sinds de mislukte staatsgreep zijn al meer dan 66.000 ambtenaren ontslagen, 50.000 paspoorten geannuleerd, 142 mediabedrijven gesloten, meer dan 15.800 mensen opgesloten in de gevangenis en meer dan 8.000 arrestatiebevelen uitgevaardigd.

In de nacht van vrijdag op zaterdag raakte bovendien bekend dat 17 journalisten in voorhechtenis werden geplaatst voor hun lidmaatschap aan een "terroristische groep". Premier Binali Yilderim liet vrijdag nog weten dat het leger ondertussen werd gezuiverd van aanhangers van Gülen.

(Belga/RR)

"Ik ga alle aanklachten laten vallen in verband met de respectloze beledigingen die tegen mij werden geuit", aldus de president. Hij noemde die beslissing een eenmalige daad van goodwill. Eerder dit jaar meldden de autoriteiten dat bijna 2.000 mensen werden aangeklaagd voor beledigingen aan de president, onder wie een reeks oppositieleden. Recep Tayyip Erdogan heeft in het verleden al enkele rechtszaken gewonnen na dergelijke aanklachten. Erdogan haalde tegelijk zwaar uit naar de critici van zijn beleid. "Sommige mensen geven ons advies. Ze zeggen dat ze bezorgd zijn. Bemoei je met je eigen zaken! Kijk naar je eigen daden", zei de president. "We hebben nog van niemand condoleances gekregen, niet van de Europese Unie, niet van het Westen. Die landen en leiders die zich niets aantrekken van de Turkse democratie, de levens van onze burgers, de toekomst van Turkije - terwijl ze zo bezorgd zijn over het lot van de putschisten - kunnen onze vrienden niet zijn." Erdogan had na de couppoging van twee weken geleden beloofd om Turkije te zuiveren van verraderlijke elementen. Volgens hem zitten de aanhangers van de prediker Fethullah Gülen achter de mislukte staatsgreep. Sinds de mislukte staatsgreep zijn al meer dan 66.000 ambtenaren ontslagen, 50.000 paspoorten geannuleerd, 142 mediabedrijven gesloten, meer dan 15.800 mensen opgesloten in de gevangenis en meer dan 8.000 arrestatiebevelen uitgevaardigd. In de nacht van vrijdag op zaterdag raakte bovendien bekend dat 17 journalisten in voorhechtenis werden geplaatst voor hun lidmaatschap aan een "terroristische groep". Premier Binali Yilderim liet vrijdag nog weten dat het leger ondertussen werd gezuiverd van aanhangers van Gülen.(Belga/RR)