Erdogan legt eed af voor derde mandaat als Turkse president – gewezen Belgische politica in kabinet

© Belga

Recep Tayyip Erdogan, die zondag werd herverkozen als president van Turkije, heeft zaterdag de eed afgelegd voor het parlement in de hoofdstad Ankara. Naderhand stelde hij een nieuw kabinet samen, met daarin een ‘Belgisch’ minister.

De 69-jarige Erdogan begint zo aan zijn derde ambtstermijn als president, een mandaat van vijf jaar. Tijdens de  eedaflegging, die rechtstreeks werd uitgezonden op televisie, beloofde hij ‘zijn taak te vervullen met onpartijdigheid’. Later is er nog een ceremonie in het presidentieel paleis na een bezoek aan het mausoleum van Kemal Atatürk, de oprichter van de republiek Turkije.

Erdogan werd zondag in de tweede ronde van de presidentsverkiezingen verkozen met 52 procent van de stemmen. Zijn sociaaldemocratische rivaal Kemal Kiliçdaroglu bleef steken op 48 procent. Erdogan is al twintig jaar aan de macht in Turkije: voordat hij in 2014 president werd, was hij al tien jaar premier. 

Meer dan dertig staatshoofden en regeringsleiders worden in Turkije verwacht voor de inauguratie. Onder hen ook NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg. Hij hoopt mogelijk dat Erdogan, nu de verkiezingen achter de rug zijn, inschikkelijker zal worden om Zweden te laten toetreden tot de NAVO. Turkije ligt al meer dan een jaar dwars omdat Erdogan zegt dat Zweden onderdak biedt aan Koerdische terroristen.

Kabinet vervangen, ‘Belgische’ minister

Na zijn eedaflegging herschikte Erdogan het merendeel van zijn kabinet. Zijn focus lijkt te liggen op economie en veiligheid. De enige vrouw van het kabinet is Mahinur Özdemir Göktas. De voormalige Belgische politica wordt de nieuwe Turkse minister van Familiezaken.

Mehmet Simsek, een econoom, is benoemd tot minister van Financiën. Turkije kampt momenteel met een inflatie van officieel ongeveer 44 procent. Deskundigen stellen daarvoor de politiek van president Erdogan verantwoordelijk, die tot dusver tegen de economische logica in vasthield aan lage rentetarieven om de inflatie te bestrijden. Simsek vertegenwoordigt een orthodoxe financiële en economische politiek: verwacht wordt dat hij het beleid van lage rentetarieven zal loslaten.

Inlichtingenbaas Hakan Fidan, een oude vertrouweling van Erdogan, wordt minister van Buitenlandse Zaken. Dat suggereert dat het beleid van de president de komende jaren gericht zal zijn op veiligheid. Mevlüt Cavusoglu, die bijna tien jaar die post bekleedde, maakt geen deel meer uit van het kabinet. Stafchef Yasar Güler is door president Erdogan benoemd tot minister van Defensie, zijn voormalige adjudant Cevdet Yilmaz wordt vicepresident. Ali Yerlikaya, de voormalige gouverneur van Istanboel, wordt de nieuwe minister van Binnenlandse Zaken. 

Het nieuwe kabinet, met Mahinur Özdemir Göktas naast president Erdogan. © Reuters

Armeense genocide

En dan is er nog Mahinur Özdemir Göktas. De politica werd geboren in België en was gemeenteraadslid in Schaarbeek. Ze werd in 2009 als eerste hoofddoekdragende politica verkozen in het Brusselse parlement, voor CDH. Toen ze in 2015 weigerde de Armeense genocide als dusdanig te erkennen, werd ze uit de partij gezet. Daarna zetelde ze als onafhankelijke in de gemeenteraad van Schaarbeek en in het Brussels parlement. Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 en de parlementsverkiezingen van 2019 kwam ze niet meer op. In 2020 werd ze door de Turkse regering benoemd tot ambassadeur in Algerije.

Alleen minister van Volksgezondheid Fahrettin Koca en minister van Toerisme Mehmet Nuri Ersoy behielden als voormalige kabinetsleden hun post.

Partner Content