De AKP-partij sleept 50,4 procent van de stemmen in de wacht. De partij heeft daarmee 326 van de 550 zetels in het parlement en kan daarmee comfortabel alleen een regering vormen.

Meer dan vijfduizend Turken hebben zich zondagavond verzameld voor de hoofdzetel van AKP in hoofdstad Ankara. In afwachting van de toespraak die Erdogan zal houden op het balkon roepen ze "Erdogan premier! ".

Op de tweede plaats komt de Republikeinse partij CHP, met 25,8 procent van de stemmen. De nationalistische MHP volgt met 13,2 procent.

AKP is er dus niet in geslaagd om een tweederdemeerderheid te vormen, hoewel daarop werd gehoopt. Die meerderheid was nodig om de grondwet, die werd ingevoerd na de staatsgreep in 1980, aan te passen. Erdogan wil naar eigen zeggen de grondwet veranderen om hem democratischer en pluralistischer te maken, maar zijn tegenstanders verwijten hem dat hij de positie van president machtiger wil maken, omdat hij die zou ambiëren.

De onafhankelijke kandidaten die opkomen voor de belangrijkste Koerdische partij deden zondag een goede zaak en haalden 30 van de 550 zetels, 10 meer dan bij de vorige verkiezingen. De drempel van 10 procent om een formatie te kunnen vormen halen ze evenwel niet. (Belga)

De AKP-partij sleept 50,4 procent van de stemmen in de wacht. De partij heeft daarmee 326 van de 550 zetels in het parlement en kan daarmee comfortabel alleen een regering vormen. Meer dan vijfduizend Turken hebben zich zondagavond verzameld voor de hoofdzetel van AKP in hoofdstad Ankara. In afwachting van de toespraak die Erdogan zal houden op het balkon roepen ze "Erdogan premier! ". Op de tweede plaats komt de Republikeinse partij CHP, met 25,8 procent van de stemmen. De nationalistische MHP volgt met 13,2 procent. AKP is er dus niet in geslaagd om een tweederdemeerderheid te vormen, hoewel daarop werd gehoopt. Die meerderheid was nodig om de grondwet, die werd ingevoerd na de staatsgreep in 1980, aan te passen. Erdogan wil naar eigen zeggen de grondwet veranderen om hem democratischer en pluralistischer te maken, maar zijn tegenstanders verwijten hem dat hij de positie van president machtiger wil maken, omdat hij die zou ambiëren. De onafhankelijke kandidaten die opkomen voor de belangrijkste Koerdische partij deden zondag een goede zaak en haalden 30 van de 550 zetels, 10 meer dan bij de vorige verkiezingen. De drempel van 10 procent om een formatie te kunnen vormen halen ze evenwel niet. (Belga)