President Erdogan (links) tijdens de ontvangstceremonie in Ankara voor de Finse president. © Reuters

Erdogan geeft fiat aan toetreding Finland tot NAVO

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan zal het Turkse parlement vragen om het proces op te starten voor de bekrachtiging van de toetredingsprotocollen, voor de toetreding van Finland tot de NAVO.

Dat kondigde hij aan tijdens het officiële bezoek van de Finse president Sauli Niinistö aan Ankara.

‘We hebben beslist het toetredingsproces van Finland tot de NAVO in ons parlement op te starten’, verklaarde Erdogan.

Hij zei ook te hopen dat de stemming over de kwestie zal voltooid zijn voor de Turkse parlementsverkiezingen van mei.

Turkije heeft een ‘positieve aanpak’ voor de toetreding van Finland, aldus Erdogan, omdat dat land ‘oprechte en concrete’ maatregelen heeft genomen voor de strijd tegen terrorisme.
Het Turkse parlement kan de Finse toetredingsprotocollen nog ratificeren tot midden april. Daarna worden de werkzaamheden gestopt voor de Turkse parlementsverkiezingen van 14 mei. De stemming zou een formaliteit moeten zijn.
Van de dertig NAVO-landen ratificeerden tot dusver enkel Turkije en Hongarije de toetreding van Finland en Zweden nog niet. Beide Noordse landen dienden hun verzoek in mei vorig jaar samen in, maar het ziet er dus naar uit dat Finland als eerste zal kunnen toetreden. Ankara staat vooral een toetreding van Zweden in de weg. Turkije beschuldigt Stockholm ervan te passief te zijn tegenover de Koerdische ’terroristen’ die in Zweden verblijven en eist ook de uitlevering van enkele Koerden.
Nu hij zal vragen om het ratificatieproces voor Finland op te starten, heft Erdogan op z’n minst gedeeltelijk zijn blokkade op. Over Zweden moet Turkije nog nadenken, zei Erdogan.

President Niinistö bedankte Erdogan maar zei op een persconferentie dat het lidmaatschap van Finland ‘niet compleet is zonder Zweden’.

Hongaars parlement stemt op 27 maart over Finland

Het Hongaarse parlement stemt op 27 maart over de toetreding van Finland tot de NAVO. Dat heeft regeringswoordvoerder Zoltan Kovacs bekendgemaakt.

De Hongaarse regeringspartij Fidesz ‘steunt de toetreding van Finland tot de NAVO’, liet hij weten. ‘De stemming in het parlement zal plaatsvinden op 27 maart.’

Over Zweden, dat samen met Finland het NAVO-lidmaatschap heeft aangevraagd, zei hij niks.

Partner Content