Erdogan: 'EU blokkeert toetreding Turkije uit islamofobie'

25/06/16 om 01:15 - Bijgewerkt om 01:14

Europa gebruikt een dubbele standaard tegen Turkije en blokkeert de toetreding tot de Europese Unie vanwege "islamofobie".

Erdogan: 'EU blokkeert toetreding Turkije uit islamofobie'

President Tayyip Erdogan (centraal) © REUTERS

Dat verklaarde de Turkse president Recep Tayyip Erdogan na een iftarmaaltijd met industriëlen in Istanboel.

Volgens het persagentschap Anadolu zei Erdogan over de EU dat "dubbele standaarden niet langer verborgen worden. Ze plaatsen steeds meer obstakels op het pad van Turkije. Ze hebben Turkije al 53 jaar aan de deur laten wachten".

Hij verwees naar het associatieverdrag dat de toenmalige EEG in 1963 met Turkije sloot.

"Ik zeg nu dat de EU-aanpak ten aanzien van Turkije islamofoob is".

Erdogan had ook kritiek asielaanpak van de EU.

"De humanitair slechte en immorele aanpak van migranten door het EU-blok heeft geleid tot een ernstig debat over de betrouwbaarheid van de EU".

De president waarschuwde de EU ervoor dat ze in de toekomst meer problemen en afsplitsingen zal tegenkomen als "ze verder gaat in deze richting" en voegde toe dat de Unie lijdt onder een inconsistent beleid.

Turkije probeert al jaren tot de Europese Unie toe te treden, maar heeft daarvoor nog niet veel vooruitgang geboekt. Op dit ogenblik zoekt Erdogan onder meer de afschaffing van de visumplicht voor Turken, die, onder bepaalde voorwaarden, werd toegezegd door de EU in het kader van de overeenkomst over Syrische vluchtelingen.

Toenadering tot Israël?

Erdogan had vrijdag ook een ontmoeting met Khaled Mechaal, de politieke leider van Hamas.

Die ontmoeting zou kaderen in een normalisering van de betrekkingen tussen Turkije en Israël.

De verhoudingen met Israël zijn sinds 2009 verstoord. In dat jaar protesteerde Turkije tegen Israëlische bombardementen in Gaza. In 2010 kwamen 10 Turken om het leven toen het Israëlisch leger hun boot voor de kust van Gaza enterde.

Nu zouden er volgens de Turkse en de Israëlische pers onderhandelingen aan de gang zijn om de betrekkingen te normaliseren.

De ontmoeting met Mechaal zou bedoeld zijn om de violen te stemmen met Hamas, dat aan de macht is in Gaza.

(Belga/RR)

Onze partners