Erdogan: ‘Echte moslims gebruiken geen anticonceptie’

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan. © REUTERS

“Geen enkele moslimfamilie mag anticonceptie en gezinsplanning accepteren”. Dat heeft de Turkse president Recep Tayyip Erdogan maandag verklaard tijdens een toespraak in Istanboel.

Erdogan verklaarde dat “het aantal nakomelingen moet stijgen”, dat “geen enkele moslimfamilie een mentaliteit van anticonceptie en gezinsplanning mag accepteren,” en dat “moeders in die context de eerste verantwoordelijkheid dragen”. Het Turkse staatshoofd, zelf vader van vier kinderen, is al enige tijd bezig met een heuse campagne om het Turkse geboortecijfer verder op te krikken om zo de verdere vergrijzing van het land tegen te gaan.

De inspanningen lijken hun effect niet te missen: het Turkse bevolkingscijfer is de laatste jaren exponentieel gestogen tot zowat 79 miljoen inwoners. In zijn pogingen het aantal geboortes te doen stijgen, zit Erdogan overigens niet om een krasse uitspraak verlegen: zo noemde hij anticonceptie eerder al “verraad”, stelde hij voor om het abortusrecht en het gebruik van de morning-after pil te beperken, wil hij dat elke Turkse vrouw minstens drie kinderen krijgt en haalde hij zich de woede van feministen op de hals door te verklaren dat vrouwen niet gelijk zijn aan mannen. (Belga/NSK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content