Erdogan dreigt Fethullah Gülen Turkse nationaliteit te ontnemen

© Reuters

Turkije dreigt ermee 130 mensen hun Turkse nationaliteit te ontnemen als ze niet naar het land terugkeren om in september voor de rechter te verschijnen. Onder hen twee leden van het Turkse parlement en de islamitische geestelijke Fethullah Gülen.

Gülen leeft in de Verenigde Staten in ballingschap en wordt er door president Recep Tayyip Erdogan van beschuldigd achter de mislukte staatsgreep van juli vorig jaar te zitten.

Na de couppoging werd in Turkije de noodtoestand afgekondigd. Het is in het kader van die noodtoestand dat het officiële publicatieblad van de Turkse overheid de lijst met 130 namen opstelde en maandag vrijgaf.

De twee parlementsleden zijn Faysal Sariyildiz en Tugba Hezer Ozturk van de pro-Koerdische HDP. Elf HDP-parlementsleden, onder wie partijleider Selahattin Demirtas, zitten nu al in de gevangenis, net als duizenden niet-gemandateerde partijleden.

De Turkse regering verdenkt de HDP ervan banden te hebben met Koerdische militanten, maar dat ontkent de partij. Ze zegt dat ze door president Erdogan geviseerd omdat ze kritiek had op zijn recente machtsuitbreiding. In verband met de mislukte staatsgreep werden het voorbije jaar zo’n 50.000 mensen opgepakt, terwijl 120.000 Turken hun baan in de ambtenarij en het leger verloren.

Volgens de Turkse grondwet kunnen Turken hun nationaliteit verliezen als ze misdrijven begaan die ingaan tegen de gevraagde loyaliteit aan Turkije.

Partner Content